Remus Lăpușan, candidatul PRO România la funcția de președinte al Consiliului Județean Cluj, cere Inspectoratului Școlar Cluj să facă publice statisticile privind necesitățile de suplimentare a personalului didactic din școli și grădinițe, astfel încât să poată fi respectate normele impuse de pandemie. 

„Doamna inspector general Marinela Marc, ați transmis public că învățătoarele sunt dispuse să lucreze cu copiii în două schimburi. Nu ne-ați spus însă nimic despre educatoare. Cum facem cu copiii de la grădiniță? Ne dați ceva informații și despre cum se va proceda cu începerea grădinițelor? Dar cu copiii din ciclu secundar cum facem? Nu cumva e necesar să suplimentăm personalul didactic pentru a asigura ore prin rotație? Sau pentru a putea împărți clasele foarte mari în două? Când ne dați statisticile reale cu privire la personalul didactic care va susține ore în perioada următoare, care e numărul de ore suplimentare pe care-l va face și care e bugetul pe care-l redirecționați în acest sens?  Ați primit din partea școlilor sau grădinițelor solicitări de suplimentări de posturi didactice? Cum le-ați răspuns?”, întreabă Remus Lăpușan. 

Remus Lăpușan face apel către Consiliul Județean Cluj și către toate primăriile din județ să suplimenteze bugetele pentru școli, deoarece noile norme sanitare presupun costuri mai mari:

„Consiliul Județean Cluj și primăriile din județ trebuie să asigure necesarul de consumabile la nivelul fiecărei școli sau grădinițe: măști, soluții de dezinfectare pentru uz uman și pentru obiecte etc., precum și să se aștepte la creșteri ale facturilor de utilități (apă curentă) sau cu privire la personalul responsabil cu curățenia. Suntem într-un moment delicat pentru viitorul copiilor noștri și toate instituțiile trebuie să facă demersuri pentru a le asigura educația și protecția, simultan.”

Marinela Marc, inspectorul general școlar Cluj, a replicat că a solicitat fiecărei școli un plan de măsuri, dar nu a răspuns efectiv întrebării adresate de candidatul Pro România.

„Apreciez preocuparea domnului Remus Lăpușan pentru modul în care, în județul Cluj, va fi organizată deschiderea anului școar 2020-2021 și sunt omul dialogului cu toate instituțiile și factorii de decizie care au propuneri pentru organizarea, în condiții optime, a procesului educațional, în toate școlile clujene.

Am solicitat unităților de învățământ un plan de măsuri adaptat specificului fiecărei școli, în vederea deschiderii, în condiții de siguranță, a noului an școlar și sunt în comunicare permanentă cu directorii  și cu primarii unităților administrativ-teritoriale, iar măsurile propuse de către conducerea unităților de învățământ le-am făcut publice într-o conferință de presă,  organizată în data de 12 august 2020.

Rezultatele obținute de județul Cluj la examenele naționale din această vară, faptul că, în acest moment, suntem pregătiți pentru începerea noului an școlar și relația de comunicare foarte bună cu directorii unităților de învățământ din județ, dovedesc, în ceea ce mă privește, implicare totală și dăruire în exercitarea responsabilităților funcției pe care o ocup.

Regret faptul că domnul Remus Lăpușan a ales să-mi adreseze întrebări pe acest subiect prin intermediul presei și consider că vremea disputelor sterile în județ a apus de mult.

Sunt dispusă să colaborez cu orice partid politic pentru mai binele acestui județ, dar nu voi înțelege niciodată cum un om politic cu aspirații la o funcție importantă în județ alege să își facă campanie, recurgând la abordări lipsite de eleganță”, a spus Marc. coral