Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă a vorbit despre renunțarea la măști în spațiile deschise. De asemenea, ministrul susține că a discutat cu Florin Cîțu ca persoanele care sunt vaccinate să aibă mai multă libertate. Când vom putea face acest lucru, potrivit ministrului Sănătății.

Renunțarea la măști în spațiile deschise din România

Miercuri seară la TVR1, Ioana Mihăilă a spus că renunțarea la măștile de protecție în spațiile deschise și în locurile care nu sunt aglomerate ar putea fi posibilă de la 1 august. De asemenea, ministrul Sănătății a afirmat că a discutat cu premierul Cîțu ca persoanelor vaccinate împotriva coronavirusului să le fie permisă mai multă libertate.

„Am avut o discuție pe această temă cu premierul Cîțu chiar astăzi și am convenit că pe măsură ce înaintăm cu campania de vaccinare, persoanelor care sunt vaccinate să începem să le permitem mai multă libertate și să revină cât mai repede la viața de dinainte de pandemie.

Una dintre aceste idei a fost tocmai această permisiune pentru cei care lucrează în birouri, dacă sunt toți vaccinați dintr-un anumit spațiu închis, să poată să nu poarte mască. Evident că înainte de a da liber la astfel de prevederi, va trebui să verificăm cu Institutul Național de Sănătate Publică și cu specialiștii pe care îi avem în sănătate publică, dar (…) pare o idee fezabilă”, a spus Ioana Mihăilă, potrivit Agerpres.

Când vor putea românii să renunțe la mască

De asemenea, ministrul Sănătății a explicat că vaccinarea populației este pe drumul cel bun. Mai exact, în cursul zilei de ieri mai bine de 90.000 de români au fost vaccinați. Ioana Mihăilă este de părere că, odată cu implicarea în campania de vaccinare a medicilor de familie se va depăși pragul de 100.000 de vaccinați zilnic.

”Astăzi am avut 94.000 de vaccinați, ceea ce este un rezultat încurajator. Cred că toate aceste noi metode de vaccinare au contribuit la acest rezultat bun. (…) Este unul dintre vârfuri… A fost doar a doua zi de vaccinare la medicii de familie. Eu sper că reușim să ajungem la cât mai multe persoane, prin medicii de familie vom depăși 100.000 de vaccinați pe zi”,  a declarat Mihăilă miercuri seara, la TVR1.

Ordinul cu privire la testarea pentru coronavirus în farmacii ar putea fi publicat în această săptămână, potrivit ministrului Sănătății. Astfel, de săptămâna viitoare, dacă testele necesare vor fi livrate în timp util spre farmacii, această procedură va putea începe.

Erori de raportare în CoronaForms

Ioana Mihăilă a declarat la TVR1 că a cerut în cursul săptămânii trecute un raport preliminar care arată că există unele diferențe. Potrivit ministrului Sănătății, în cazul a aproximativ 1.000 de pacienți cu coronavirus decedați, au fost descoperite erori de raportare în aplicația CoronaForms, unde la rubrica de deces nu a fost completat decesul, ci a fost completat la rubrica comentarii. Așadar, ministrul așteaptă un nou raport pe data de 7 mai.

Cu toate acestea, ministrul Mihăilă a adăugat că ” diferențele sunt însă un pic cam mari”, acesta fiind și motivul pentru care se vor face unele analize suplimentare, potrivit sursei citate. coral