Ceremoniile religioase din 15 august organizate la Mănăstirea Nicula cu ocazia Sărbătorii Adormirea Maicii Domnului se vor desfășura în acest an cu restricții. Autoritățile județene și reprezentanții Bisericilor Ortodoxă și Greco-Catolică au stabilit de comun acord mai multe măsuri impuse de pandemia de coronavirus.

Toți credincioșii vor purta măști de protecție care să le acopere nasul și gură și vor trebui să respecte măsurile de distanțare fizică de minim 1,5 metri, inclusiv față de icoană făcătoare de minuni din incinta mănăstirii, cu care nu vor putea avea contact fizic. Măsurile de distanțare vor fi obligatorii inclusiv în zonele verzi din jurul Mănăstirii Nicula, unde campează pelerinii.

În acest an se renunță la tradiționala procesiune a credincioșilor care veneau pe jos de la Gherla până la mănăstire. În zonă vor fi interzise toate activitățile comerciale și nu va fi permisă amplasarea niciunei tarabe, urmând să rămână deschis doar magazinul cu obiecte religioase din incinta mănăstirii. Va fi permisă doar distribuirea de băuturi non-alcoolice ambalate, dar va fi interzisă distribuirea de hrană în sistem organizat către credincioși.

În anumite zone ale mănăstirii vor fi create fluxuri separate de acces și ieșire, în așa fel încât să se evite aglomerația.
Pentru respectarea acestor măsuri vor fi suplimentate efectivele de jandarmi și polițiști, iar intreagă zonă va fi supravegheată din aer, cu ajutorul dronelor.

În încercarea de a evita pe cât posibil aglomerația, la Mănăstirea Nicula a fost extinsă durata manifestărilor pe durata a trei zile. Între 12 și 15 august vor fi organizate liturghii arhieresti, credincioșii având posibilitatea să participe la oricare dintre ele.

Toate aceste măsuri au fost convenite de Comitetul Județean pentru Situații de Urgență împreună cu Mitropolia Ortodoxă a Clujului, Maramureșului și Sălajului și Eparhia Greco-Catolică de Cluj-Gherla.

 

coral