România se află în stare de alertă, după ce starea de urgență a fost ridicată, iar măsurile de relaxare care au fost luate de autorități, în contextul crizei medicale a coronavirusului, nu au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri.

Deocamdată, cel puțin, ”lucrurile par a fi în regulă”, constată Ludovic Orban, însă premierul recunoaște că are și emoții. Oamenii nu au înțeles, încă, de ce s-a introdus obligativitatea măsurării temperaturii, această decizie fiind una prin care cetățenii să fie ajutați tocmai pentru că nu sunt, întotdeauna, preocupați de acest lucru.

După 15 zile (n. red. – de la ridicarea stării de urgență pe teritoriul României), lucrurile par să fie în regulă, măsurile de relaxare nu au dus la o creștere a numărului de îmbolnăviri. Acum, în schimb, vă spun că am emoții. Vă spun de ce, vă dau câteva exemple: De ce am introdus obligativitatea măsurării temperaturii? Mai mult ca să îi ajutăm pe oameni. Pentru că un om nu e întotdeauna foarte preocupat, nu își măsoară mereu temperatura, nu e atent la simptome, dacă se duce într-un spațiu, când se duce la serviciu sau când se duce la supermarket și i se măsoară temperatura. O altă chestiune, de ce trebuie să înregistreze patronii teraselor datele celor care fac rezervarea? Păi lucrul ăsta se întâmpla și înainte. Deodată lumea a uitat că înainte dacă cineva făcea o rezervare…”, a spus premierul României.

Ludovic Orban: ”Emoțiile sunt legate de respectarea regulilor…”

Trecerea la starea de alertă și la unele măsuri de relaxare nu înseamnă că, în funcție de evoluția pandemiei, nu pot fi luate, din nou, măsuri restrictive. Din fericire, până acum, situația este sub control, spune premierul, însă riscurile există, într-un scenariu extrem putându-se ajunge, iarăși, la starea de urgență.

Regulie de distanțare socială stabilite prin lege trebuie respectate, cu atât mai mult cu cât măsurile de relaxare îi determină pe oameni să iasă cât mai mult timp în aer liber și să se adune, mai mulți, într-un singur loc.

”Vă spun care a fost rațiunea acestei măsuri – a fost foarte simplă. Din cauză că se adună foarte mulți oameni la un loc, dacă se descoperă un caz de persoană care este pozitivă, care s-a dus într-o terasă, ai nevoie pentru rapiditatea anchetei epidemiologice să poți să consulți bazele de date ca să știi care sunt persoanele care există cu risc de infectare. Emoțiile sunt legate de respectarea regulilor, de punerea în practică a acestor chestiuni care sunt importante. Și la un concert, de exemplu, la un concert în aer liber trebuie respectate regulile pe care le-am stabilit, de distanță fizică, de protecție sanitară, purtarea măștii la concert”, a mai spus premierul Ludovic Orban la digi24.ro.

coral