News Flash:

Revocarea judecatorului Danilet din CSM este NECONSTITUTIONALA

4 Aprilie 2013
1370 Vizualizari | 0 Comentarii
BZC Live Video Divertisment
Video Monden
Muzica Populara Curs valutar
EUR: 4.8740 RON (+0.0003)
USD: 4.0405 RON (+0.0233)
Horoscop
berbec
taur
gemeni
rac
leu
fecioara
balanta
scorpion
sagetator
capricorn
varsator
pesti
Cristian Danilet
Curtea Constitutionala a decis, joi, ca revocarea lui Cristian Danilet din functia de membru al CSM este neconstitutionala.

Curtea Constitutionala a declarat neconstitutional un articol din legea de functionare a CSM care se refera la revocarea din functie a membrilor CSM. Urmeaza ca, in motivare,  CCR sa stabileasca urmarile declararii neconstitutionale a respectivului articol, anume daca Danilet va reveni in functia de membru al CSM sau nu.

Judecatorii Alina Ghica si Cristian Danilet au atacat in instanta decizia CSM din 26 februarie prin care au fost revocati din functia de membri ai Consiliului.

In urma votului plenului CSM, Alina Ghica a fost revocata cu 11 voturi pentru si 7 impotriva, in timp ce in cazul lui Cristian Danilet s-au inregistrat 14 voturi pentru si 4 impotriva.

Cristian Danilet critica faptul ca nu i s-au adus la cunostinta argumentele pentru care a fost revocat din functie sau ce articole a incalcat pentru a fi revocat.

Curtea de Apel Bucuresti a admis, in 18 martie, cererea de sesizare a CCR cu solutionarea exceptiei de neconstitutionalitate a dispozitiilor art. 55 din Legea 317/2004, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, prin raportare la prevederile art. 20, 24, 124 alineat 3 si art.125 alineat 1, art. 133 si art. 134 din Constitutia Romaniei.

Art. 55 contestat prevede : "(1) Revocarea din functia de membru ales al CSM se propune de presedintele sau vicepresedintele Consiliului ori de o treime din membri, in situatia in care persoana in cauza nu mai indeplineste conditiile legale pentru a fi membru ales al Consiliului Superior al Magistraturii, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor in cadrul Consiliului Superior al Magistraturii sau in cazul aplicarii oricarei sanctiuni disciplinare".

Articolul stabileste la alin.(2) ca plenul CSM, la sesizarea formulata potrivit alin. (1), poate dispune revocarea din functia de membru ales, iar la alin. (4) ca membrii alesi sunt revocati si la cererea majoritatii adunarilor generale de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta, in cazul neindeplinirii sau indeplinirii necorespunzatoare a atributiilor incredintate prin alegerea ca membru al Consiliului si ca in cadrul adunarilor generale, decizia se ia cu votul a doua treimi din numarul judecatorilor sau procurorilor.

"Procedura de revocare poate fi declansata de orice adunare generala de la nivelul instantelor sau parchetelor pe care le reprezinta membrul Consiliului Superior al Magistraturii a carui revocare se cere, precum si de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. Centralizarea rezultatelor votului se realizeaza de adunarea generala care a initiat procedura sau de prima adunare generala sesizata de organizatiile profesionale ale judecatorilor si procurorilor. In termen de 15 zile de la inregistrarea sesizarii semnate si motivate de reprezentantii adunarilor generale prevazute la alin. (4), Plenul Consiliului Superior al Magistraturii dispune revocarea din functie a membrului ales. Dispozitiile art. 57 alin. (2) se aplica in mod corespunzator ", mai spune articolul criticat.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

curtea constitutionala csm revocarea alina ghica cristian danilet
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2021 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1142 (s) | 22 queries | Mysql time :0.014233 (s)