Patronul unuia dintre cele mai vechi restaurante din Cluj-Napoca, Casa Vikingilor, a transmis un comunicat prin care își exprimă revolta împotriva guvernului care impune proprietarilor de localuri ca pentru a primi ajutor de stat să își achite prima dată obligațiile către acesta, deși unitățile din Cluj-Napoca nu pot avea venituri deoarece sunt închise.  

„Reprezint Cresco Invest, societate care gestionează activitatea unui restaurant din Cluj-Napoca și care din 15 martie 2020 a fost închis prin ordonanță de urgență a guvernului. Cu excepția a două săptămâni în toamnă și a cinci zile în februarie, am lucrat la 30% din capacitate, la terasă și delivery. Am accesat grantul II pentru capital de lucru, iar în 14 decembrie 2020 am primit la semnat contractul cu nr. 4119. În 16 decembrie am depus 36.500 de lei, cei 15% aport din partea noastră în contul de granturi, iar de atunci nu am mai depus nicio veste.

În 24 decembrie am fost sunați de la Finanțe că ni se acceptă reeșalonarea impozitelor cu condiția plății a 39.000 de lei pe care, de asemenea, am achitat-o. La Oficiul Județean pentru IMM din Cluj nu se știe nimic, furnizorii de energie ne amenință că ne întrerup, ne dau în judecată, vă rugăm comunicați-ne care este situația să știm ce să facem pentru că unica soluție este să solicităm falimentul firmei și să dăm statul în judecată”, a mai precizat Oancea.

18 angajați la Casa Vikingilor, din care jumătate sunt în șomaj tehnic

„Este o situație aberantă: statul ne condiționează eliberarea ajutorului de plata impozitelor, dar ne închide la scurt timp după ce ne-au deschis, iar atunci de unde să avem bani să ne plătim obligațiile? Dacă ni se dădea acest ajutor, care se ridică la peste 240.000 de lei, chiar dacă nu făceam profit, eram măcar pe linia de plutire. În preajma evenimentelor Valentine’s Day, 8 Martie, noi am făcut comenzi către furnizori, dar după o zi ni s-a comunicat de la Prefectura Cluj că se închid toate restaurantele din Cluj, iar noi ce să facem cu marfa, cum să o returnăm? Partea de livrări la domiciliu este foarte slabă.

Avem 18 angajați dintre care jumătate în șomaj tehnic, îi rotim ca să nu îi disponibilizăm. Eu am făcut personal inclusiv livrări, mi-am protejat angajații cum am putut, dar nu știu cât o voi mai duce așa, anul trecut am fost obligat să vând două terenuri pentru a putea menține restaurantul. Ca să ajungi cu comanda din Mănăștur în Sopor trebuie să faci 60-90 de minute, cu două meniuri de 40 de lei, pentru care noi nu percepem taxă de transport, iar atunci te întrebi serios dacă să mai continui businessul. Dintr-o cifră de afaceri de 1,6 milioane de lei, în 2019, anul trecut am ajuns abia la jumătate”, ne-a declarat gastronomul clujean.  

Acesta avertizează că majoritatea restaurantelor din oraș se găsesc într-o situație foarte dificilă. “60% dintre localurile din Cluj sunt în pragul falimentului, la fel este și la Shanghai, Running Sushi, Sarmalerărie. Este aproape imposibil să îți menții oamenii care sunt specializați în acest domeniu și le e greu să se reorienteze profesional. Măcar cu 30% din capacitate să ni se permită să funcționăm, bine că sălile de fitness sunt toate pline, acolo se poate. Sper să nu ajungem să ieșim din nou în stradă, eu am fost printre primii care am ieșit la Revoluție, să ne apărăm drepturile, și nu aș vrea să fiu din nou nevoit să o fac!”, a declarat Călin Oancea, proprietarul Casei Vikingilor, restaurant care funcționează de 20 de ani în Cluj-Napoca și deține două locații, unul în Grigorescu și unul în Hașdeu.

coral