Rinat Akhmetov, considerat cel mai bogat om din Ucraina și patron al echipei de fotbal Șahtior Donetsk, a luat o decizie radicală la 10 zile de la declanșarea războiului.

Cunoscut ca un om apropiat de Vladimir Putin și de Rusia, acesta a fost afectat de războiul care este dus în Ucraina de mai multe zile și a hotărât să se dezică de liderul de la Kremlin.

Rinat Akhmetov a întors armele și-l atacă pe Vladimir Putin

Acuzat în trecut de președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, că ar fi un apropiat al liderului de la Kremlin, Rinat Akmetov a decis să iasă public și să vorbească despre războiul pe care Rusia l-a pornit în țara sa.

Patronul de la Șahtior Donetsk acuză în termeni duri Rusia pentru acțiunea de invadare și spune că Vladimir Putin este un criminal de război.

"Rusia este o țară agresoare și Putin un criminal de război. Ucraina a fost mereu pacifistă și nu a atacat pe nimeni. Astăzi, în satele, în orașele noastre, infrastructura este distrusă, civilii mor și suferă", a spus Rinat Akhmetov, conform Jaunenglish.

Conform The Kyiv Independent, Akhmetov a rupt orice legătură cu Rusia la doar 10 zile de la începutul războiului. De asemenea, primul oligarh ucrainean care a decis să vorbească public împotriva regimului de la Kremlin a decis ca viitoarele sale afaceri să nu mai fie făcute cu parteneri din Rusia sau pe teritoriul respectivei țări.

Akhmetov o să sprijine armata ucraineană în războiul contra Rusiei

Akhmetov a fost unul dintre oamenii care a părăsit Ucraina înainte de război, însă se pare că a decis să se întoarcă și se află în zona Mariupol, acolo unde are una dintre cele mai mari fabrici ale sale. Acesta li s-a adresat celor peste 200 de angajați și a asigurat că sprijină țara în conflictul existent.

"Toți vrem o Ucraina puternică, independentă și unită în granițele sale recunoscute internațional. Acum, unitatea e cheia supraviețuirii noastre. Indiferent de scenariul pe care-l avem în față, vreau să ajut. Trebuie să facem totul pentru a evita un dezastru umanitar", a spus Akhmetov în urmă cu câteva zile, conform Marca.

Informațiile din presă vorbesc de faptul că Akhmetov și Poroschenko, doi dintre cei mai bogați oligarhi ucrainieni, l-au asigurat pe președintele Volodimir Zelensky de susținerea lor, în principal pentru armată, din punct de vedere financiar, arată digisport.ro

"Toți au spus că sunt gata de orice pentru a ajuta", explic Berezovets, oligarhii având capacitatea de a sprijini enorm armata Ucrainei prin intermediul fabricilor lor, care pot produce armament. Rinat Ahmetov este cel mai bogat om din Ucraina, cu o avere estimată la peste 6 miliarde de euro. coral