Tabloul riscurilor pentru sectorul asigurărilor din UE, în baza datelor Solvency II aferente trimestrului IV al anului 2020, indică faptul că expunerile societăților de asigurări la riscurile macro rămân la un nivel ridicat, se arată în cel mai recent Raport de tendințe și riscuri pe piețele financiare, elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

Supraveghetorii europeni se așteaptă la o creștere a riscurilor de credit în următoarele 12 luni, reflectând îngrijorările legate de îndatorarea corporativă.

În ceea ce privește riscul macro, estimările privind evoluția PIB-ului și a ratei inflației au consemnat revizuiri în creștere, iar piețele financiare au rămas stabile, pe fondul unei creșteri a volatilității obligațiunilor și a îngrijorărilor față de investițiile imobiliare comerciale.

Pozițiile de solvabilitate ale asigurărilor de viață au înregistrat o îmbunătățire, pe când cele ale asigurărilor generale s-au deteriorat.

Profitabilitatea societăților de asigurări, măsurată prin randamentul activelor și excedentul activelor față de datorii, s-a îmbunătățit ca urmare a performanțelor de piață pozitive.

Cu toate acestea, profitabilitatea societăților de asigurări este mai mică comparativ cu nivelurile înregistrate înainte de pandemia COVID-19. Riscurile de asigurare se mențin la nivel mediu în ciuda deteriorării anumitor indicatori, același nivel fiind păstrat și în ceea ce privește percepțiile de piață.

În România, la finalul anului 2020, companiile de asigurări și-au orientat 79% din investiții în obligațiuni guvernamentale, în vreme ce în SEE doar 31% din investiții au fost în obligațiuni guvernamentale și un procent de 27% în obligațiuni corporative.

Mai multe detalii despre riscurile și tendințele săptămânii pe piețele financiare găsiți în ediția nr. 19/12.05.2021 – Raportul Tendințe și riscuri pe piețele financiare locale și internaționale, ce poate fi accesat AICI.

coral