Jucariile si jocul influenteaza educatia si dezvoltarea copiilor de-a lungul timpului. Puterea jucariilor consta in modul in care ii invata pe copii, prin joc, abilitati, deprinderi si le dezvolta imaginatia si creativitatea. Jucariile sunt si mijlocul perfect prin care copiii sunt incurajati sa recunoasca emotiile si sa isi exerseze sentimentele, dezvoltand empatie. Jucariile ofera oportunitati de instruire practica. Abilitatile de baza insusite prin joc le vor fi de un real folos tot restul vietii.  

Rolul principal al jucariilor in dezvoltarea armonioasa a copilului este acela de divertisment. Insa, jucariile au si alte implicatii, contribuind la construirea abilitatilor necesare pentru a percepe si cunoaste lumea inconjuratoare. Cu o jucarie, copii de toate varstele ajung intr-o lume magica, unde pot fi oricine si au posibilitatea sa faca tot ceea ce le trece prin cap. 

Abilitati motorii

Astazi, jucariile nu sunt doar modalitati de petrecere a timpului liber, ci mijloace de invatarea prin joc. In calitate de parinte ai datoria sa ii oferi copilului jucarii educative de la varste fragede si sa te joci alaturi de copilul tau pentru ca astfel va deprinde mult mai usor totul. 

Alege un set de tren pentru copii, tinand cont de varsta acestora si vei observa cum incep sa capete dexteritate si o mai buna coordonare ochi-mana, pe masura ce cresc. 

Cu o astfel de jucarie, copiii descopera coordonarea si echilibrul, ceea ce le permite sa adopte o anumita conduita, atunci cand cad sau se dezechilibreaza. 

Despre emotii

Printre rolurile jucariilor in dezvoltarea armonioasa a copilului se numara si acela de exprimare a emotiilor. Jocul de rol cu diferite jucarii, intrand in pielea unor personaje variate ii ajuta pe copii sa isi foloseasca imaginatia si sa isi extinda orizonturile, sa iasa din zona de confort si sa se acomodeze in imprejurari noi. 

In dezvoltarea pas cu pas, copiii au ocazia, prin intermediul jucariilor, sa invete sa ia decizii, sa isi perfectioneze capacitatea de a se descurca in situatii noi, pentru a face fata provocarilor vietii. 

Abilitati sociale

Prin joc si jocuri de rol copiii constientizeaza cum sa se distreze impreuna, sa isi imbunatateasca limbajul si sa isi dezvolte abilitatile sociale. Pentru ca invatarea are loc prin observatie si interactiune, relatiile copiilor cu ceilalti micuti si cu parintii se transforma si noile abilitati pe care si le insusesc astfel ii ajuta sa faca fata unor situatii cat mai variate in viitor. 

Dezvoltarea cognitiva

Cu ajutorul jucariilor copiii se concentreaza pentru a rezolva sarcini diferite in joc. Rolul jucariilor este acela de a stimula concentrarea si de a le imbunatati copiilor atentia si memoria. Dezvoltarea cognitiva de la varste fragede, incurajata de jucarii si jocuri, sporeste capacitatea copiilor de a-si insusi si imbunatati abilitatile lingvistice si matematice in mod relaxant, distractiv. 

O lume creativa

Imaginatia se poate dezvolta si incuraja cu ajutorul jucariilor. Cu cea mai simpla jucarie, copilul isi poate crea propria lume in care este un pirat, o printesa sau cel mai important savant. Lumea imaginatiei nu are limite. Prin incurajarea copilului sa creeze mereu si prin joaca alaturi de el acesta are toate sansele sa se dezvolte armonios, sa inteleaga ca poate fi creativ si se poate juca in atat de multe moduri. Acest lucru duce in timp la sporirea increderii in fortele proprii. 

Incurajarea copilului sa ia propriile decizii, il va ajuta si determina sa gandeasca altfel, sa poata privi si aborda lucrurile din unghiuri diferite. 

Lumea copilariei este magica, iar rolul jucariilor este astazi mai mult decat distractiv. Jucariile ii ajuta pe copii sa se dezvolte armonios, sa invete despre lumea inconjuratoare, intr-un mod in care nu percep joaca drept invatare. Pe langa dezvoltarea abilitatilor motorii, cognitive, sociale, cu ajutorul jucariilor se instruiesc in ceea ce priveste empatia si isi dezvolta inteligenta emotionala, astfel incat sa devina adulti echilibrati, capabili sa gestioneze situatii complicate si imprevizibile cu care se pot confrunta.  

Sursa foto Pexels:

https://www.pexels.com/photo/boy-in-orange-shirt-playing-train-toy-on-the-floor-8422249/

coral