Doi români şi un bulgar au chinuit o fată de 24 de ani. Au luat-o din Copşa Mică în 2016 şi au dus-o mai întâi în Grecia, unde au costumat-o în statuie şi au obligat-o să stea nemişcată, şapte ore pe zi, ca să cerşească pentru ei. Apoi au mutat-o în Suedia, unde victima a fost ameninţată cu pistolul, violată şi obligată să se prostitueze. Ancheta DIICOT a durat trei ani. Acum puțin timp, toţi traficanţii au primit pedepse cu suspendare.
 

În fiecare zi, de la ora 12.00 la 19.00, Silvia* devenea o statuie vivantă. Era forţată să îmbrace un costum şi apoi să rămână încremenită pe trotuar, în faţa tavernelor din staţiunea grecească Paralia Katerini. Privea doar spre cutia în care turiştii îi aruncau câte o monedă şi, preţ de şapte ceasuri, ea nu avea voie să se miște şi nici să bea apă sau să mănânce. „Nu știu ce făceau Lily și Maria Grancea în timp ce eu făceam pe statuia”, le-a declarat tânăra anchetatorilor.  „Lily” era bulgarul Lilyan Ivanov Zhelyazkov. Pe contul lui de Facebook, poliţiştii de la combaterea crimei organizate au descoperit o poză făcută pe stradă, cu „o persoană costumată în bătrân, care face pe statuia şi are în fața sa o cutie pentru bani”. Lângă cerşetor, băieţelul traficantului stătea la pozat, aşa cum erau aşezaţi copiii, pe vremuri, lângă urşii împăiaţi.   

Măritată după voia părinţilor

Silvia a crescut în oraşul în care în fiecare iarnă ningea cu fulgi negri. În Copşa Mică, din cauza poluării crescute cu metale grele, mulţi copii au venit pe lume în anii 90 cu anemii severe şi cu retard în dezvoltare. La 23 de ani, Silvia arăta şi gândea ca un copil. Fusese diagnosticată cu „intelect liminar, la limita retardului mintal ușor”, iar când părinţii ei au anunţat-o că trebuie să se mărite, fata s-a supus.  Tatăl ei, un om sărac, convertit la cultul penticostal, chiar a crezut că astfel îi va schimba viaţa în bine şi, în primăvara anului 2015, el s-a înţeles cu Maria Grancea şi cu Petru Ciurar să le-o dea pe Silvia drept noră pentru fiul lor care avea doar 17 ani. 

Fata a mers în casa socrilor din Micăsasa, o comună aflată la 20 km de Copşa Mică, dar după an ea a fugit de acolo, acasă. Grancea şi Ciurar au venit după ea cu o maşină condusă de bulgarul Zhelyazkov, pe care l-au prezentat ca fiind şoferul lor. I-au zis părinţilor Silviei că o vor duce în Grecia, de unde ea se va întoarce vindecată de sărăcie, „cu haine scumpe, cu cercei şi cu ghiuluri”. Şi fata le-a fost dată din nou, pe încredere.

Citeşte întreaga ştire: Româncă dusă în Grecia şi obligată „să facă pe statuia” pentru a cerşi. Poliţiile din patru state au lucrat la caz, dar traficanţii au primit pedepse cu suspendare!

 

coral