La 10.000 de km distanță de România trăiește o româncă specială. Așa a fost considerată pe vremea lui Ceaușescu și așa este și acum. Fostul dictator a vândut-o pentru 10.000 de dolari. Elisabeta Margareta Grosz are o poveste de viață uluitoare, care ar putea oricând să se trasforme într-un scenariu de film. A fugit de comunism și a trăit bine de tot, însă acum totul s-a întors împotriva sa.

Românca pe care Ceaușescu a vândut-o cu 10.000 de dolari

Românca Elisabeta Margareta Grosz are 73 de ani și este stabilită la Caracas, Venezuela, de mai bine de 46 de ani. Și-a trăit aproape toată viața printre străini, dar spune că nu s-ar mai întoarce niciodată în țară. O face însă doar pentru a lua parte la festivalul George Enescu. Este de meserie muzicantă, așa cum îi place să se recomande. Predă în Caracas violoncelul, la singura școală privată axată pe așa ceva și face parte din Orchestra Simfonică.

Dar cum a ajuns să fie vândută de Ceaușescu? Ei bine, la un an de când s-a căsătorit cu inginerul Lungu, soțul său a plecat într-o delegație peste hotare. A rămas acolo, dar nu și-a uitat soția. A făcut totul pentru a o aduce lângă el. A început negocierile cu regimul comunist de la București, pentru ”reîntreginerea familiei”. Au fost negocieri ca la piață, iar într-un final s-a stabilit că poate părăsi România pentru suma de 10.000 de dolari americani.

Curgea lapte și miere în Venezuela, acum țara este în pragul unui război civil

„Soțul meu a plecat la un congres de informatică în Helsinki. Și-a prelungit șezutul în Finlanda, cum îmi place mie să spun. De acolo, a fugit în Suedia, unde avea un prieten căsătorit cu o suedeză. A cerut azi politic pentru șase luni, după care s-a dus direct în Venezuela. La Caracas avea doi unchi, frații mamei, familia Pria”, a povestit femeia pentru libertatea.ro.

A ajuns și ea în Venezuela, unde pe vremea aceea curgea lapte și miere. S-a angajat, deși soțul ei câștiga destul de bine, dar lucrurile nu au mai mers între ei, așa că s-a ajuns la divorț, deși aveau un copil împreună. Mai mult, bărbatul s-a întors în țară, după Revoluți, și s-a stabilit la Arad.

Ea a rămas însă în Venezuela și nici nu are de gând să se mai întoarcă în țară, mai ales că mama ei a decedat în 2009, iar fiul său este căsătorit și are familia lui în Venezuela. Situația în țara respectivă s-a schimbat mult. Față de laptele și mierea de altădată, acum Venezuela se află în pragul unui război civil. Îi este frică să mai iasă din casă și recunoaște că oamenii nu au ce mânca.

„Nu era nici o problemă în Venezuela când am aterizat aici. Era o prosperitate de neînchipuit. Până a venit Chavez la putere. Am fugit de comunismul din România și uite ce trăiesc acum. Așa e roata vieții. Acum, e buleală aici! E rău! Lumea nu are ce să mănânce. E adevărat ce vedeți la televizor. Nu ies din casă fără mașină. Nici până la colț nu mă duc pe jos, de teamă! Am un Mitsubishi. Nu port bijuterii, nici măcar ceasul la mână nu mi-l pun. Nu vorbesc la telefon când sunt la semafor, deși aici nu este interzis, iar toate mașinile au geamuri fumurii. Oricând îți poate ciocăni cineva în geam, ca să-ți fure telefonul sau altceva. Când merg la supermarket, sunt paznici care păzesc mașinile. Plătesc cu cardul la magazin, nu merg cu bani cash”, a mai spus femeia.

coral