În ciuda nemulţumirilor, România are printre cele mai puţine restricţii din Uniunea Europeană.

Pe lângă faptul că au numeroase interdicţii, multe dintre statele Uniunii au instituit carantina încă de la începutul anului şi chiar şi aşa tot nu au reuşit să ţină sub control pandemia.

Toate ţările Uniunii Europene au în acest moment în vigoare măsuri care vizează limitarea circulaţiei oamenilor. În plus, în aproape toată Uniunea sunt închise, şi nu de acum, ci de multă vreme, restaurantele, barurile, sălile de sport, teatrele, cinematografele sau muzeele, dar şi magazinele care nu comercializează produse esenţiale cum ar fi cele de haine, de pildă. Şcolile, de asemenea, sunt închise aproape peste tot. Pe lângă acestea, unele ţări au măsuri suplimentare.

Austria

 

În Austria, de pildă, este obligatorie masca de protecţie profesională de tip FFP2 sau mai performantă, pe stradă în zonele aglomerate sau în magazine şi mijloace de transport. Este printre puţinele ţări unde sunt deschise saloanele de înfrumuseţare, dar poţi merge la frizerie sau la coafor doar cu un rezultat negativ la o testare pentru Sars-Cov-2. Aici este în vigoare şi o carantină de noapte între orele 20 şi 6 dimineaţa.

Belgia

 

Şi în Belgia sunt încă deschise magazinele neesenţiale, dar acestea primesc clienţi doar pe bază de programare. Iar o familie poate primi în vizită o singură persoană din afara gospodăriei, în vreme ce în aer liber se pot întâlni maximum 4 persoane.

Bulgaria

 

În Bulgaria, cel mult 15 persoane pot participa la o nuntă sau o înmormântare, iar bulgării nu au voie să efectueze deplasări turistice în grup.

Cehia

 

Cehia a impus interdicţia de deplasare între orele 21 şi 5. În plus, aici sunt interzise şi deplasările în afara districtului de reşedinţă.

Cipru

 

În Cipru se poate ieşi din casă doar pe timpul zilei până la ora 21 dar numai cu aprobare obţinută de la autorităţi prin sms. Ciprioţii pot obţine cel mult două ieşiri pe zi a câte 3 ore fiecare.

Grecia

 

Şi grecii pot părăsi locuinţa tot cu un sms de aprobare, pentru o perioadă limitată de timp şi doar pe raza localităţii de reşedinţă şi numai pe jos sau cu bicicleta. În Grecia e interzisă şi deplasarea între judeţe fără motive esenţiale şi se aplică şi carantina de noapte între orele 18 şi 5, în timpul săptămânii, şi 19-6 în weekend.

Franța

 

Carantina de noapte este şi în Franţa între orele 19 şi 6 iar deplasările între departamanete sunt interzise.

Germania

 

În Germania, în landurile cu rata mare de infectare, nu sunt permise deplasările la mai mult de 15 km de casă.

Irlanda

 

În Irlanda sunt interzise vizitele între familii şi deplasările la mai mult de 5 km de casă. Tot aici, la o nuntă pot participa maximum 6 oameni iar la o înmormântare 15.

Italia

 

În Italia, cetăţenii nu au voie să plece dintr-o regiune în altă iar vizitele la alte familii sunt interzise. Italienii vor putea să-şi vadă rudele numai în perioada Paştelui, timp de 3 zile, câte o vizită pe zi.

Danemarca

 

În Danemarca, unele şcoli s-au redeschis în program hibrid, dar elevii care merg fizic la şcoală sunt testaţi de 2 ori pe săptămână. Tot cu test negativ se poate participa şi la unele evenimente în aer liber. Inclusiv intrarea la zoo este permisă doar cu un test negativ.

Olanda

 

În Olanda, în aer liber se pot întâlni cel mult 2 persoane din 2 familii diferite, iar acasă poate fi primit maximum 1 invitat străin.

Slovacia

 

În vreme ce în Slovacia, toţi cei care se deplasează la serviciu trebuie să aibă un rezultat negativ la testul Sars- Cov-2. La fel, deplasarea dintr-un district în altul se face pe bază de test. În plus, e obligatorie masca cu un grad mare de protecţie de tip FFP2.

Polonia

 

În Polonia sunt interzise nunţile, botezurile şi orice alte ceremonii familiale.

Portugalia

 

Iar în Portugalia oamenii nu au voie să iasă în spaţii publice sau să circule cu maşina pe drumurile publice dacă nu au un motiv esenţial. Le este permisă o ieşire în aer liber, dar de scurtă durată şi numai în apropierea casei.

Spania

 

Chiar şi în Spania, Suedia sau Luxemburg, țări care au în acest moment cele mai lejere restricţii, există carantina de noapte sau este limitat numărul de persoane care se pot aduna. coral