U.E. ne-a pus la dispoziție două săptămâni să punem la punct lucrurile în țară. România, făcută de râs în fața Europei pentru că nu au fost soluționate anumite cereri din partea Uniunii Europene. Pentru că nu au fost transmise anumite strategii, România dar și alte state au fost somate.

România, făcută de râs în fața Europei

Mai multe scrisori de punere în întârziere au fost transmise joi, de către Uniunea Europeană către România dar și alte state membre. România, făcută de râs în fața Europei. pentru întârzierile cu care răspundem la Directivele din partea U.E. Astfel Belgia, Bulgaria, Croația, Grecia, Ungaria, Italia, Lituania, Malta, Polonia, Portugalia, Slovacia, Slovenia, România și Regatul Unit au primit scrisori de întârziere pentru că nu au transmis strategiile naționale de renovare a clădirilor pe termen lung. Această strategie face parte din Directiva cu privire la performanța energetică a clădirilor.

Executivul european a făcut un comunicat de presă în care anunța că, potrivit Directivei 2010/31/UE, statele membre erau obligate să transmită Comisiei aceste strategii de renovare până pe data de 10 martier 2020. Strategia reprezintă un element esențial al directivei, prin aceasta urmând să se stabilească măsurile politice și financiare în scopul decarbonizării parcului imobiliar existent până în 2050. Obiectivul este unul de o mare importanță, deoarece construcțiile din UE reprezintă cel mai mare consumator de energie din Europa, responsabil pentru 36% din emisiile de gaze cu efect de seră generate la nivelul U.E.

La momentul actual, doar 14 state membre au trimis strategiile cerute de Uniunea Europeană, iar acum se solicită directiva. Belgia spre exemplu, a transmis doar strategiile pentru anumite regiuni. Așadar, strategiile pentru Bruxelles și regiuna Flandra au fost transmise, mai puțin pentru Valonia, acest lucru semnificând că strategia sa națională nu a fost încă transmisă în totalitate. Statele membre menționate au la dispoziție două luni pentru a îndeplinii cererile Uniunii. Dacă acest lucru nu va fi făcut în cele două luni, Comisia ar putea lua în calcul și trimiterea unui aviz motivat.

Stocul de țiței, menționat într-o altă scrisoare

Scrisorile cu privire la strategiile naționale de renovare, nu au fost singurele scrisori trimise. Pe lângă acestea, România dar și alte două state precum Cehia și Bulgaria, au mai primit alte scrisori prin care se cere respectarea normelor UE cu privire la stocurile de urgență de țiței și produse petroliere. Această scrisoare a fost transmisă în aceeași dată prin care li se cere statelor membre să mențină stocurile minime de țiței sau alte produse petroliere. Stocurile trebuie să fie echivalente cu 90 de zile de importuri zilnice medii sau 61 de zile de consum intern mediu. Această directivă ar fi trebuit transpusă în legislația națională până la 31 decembrie 2012.

Pentru că UE este puternic dependentă de aprovizionarea cu țiței și produse din exterior, situația geopolitică din regiunile producătoare este una incertă și este vital ca state să asigure accesul consumatorilor la produsele petroliere. În mod repetat, aceste trei state membre printre care și România, nu și-au îndeplinit obligația de a menține stocurile minime de țiței. Comisia concluzionând că acțiunea se datorează nerespectării directivei și nicidecum unor situații excepționale. Și în acest caz, avizul motivat ar putea fi următorul pas.

Comisia a observat că aceste trei state membre nu și-au îndeplinit în mod repetat, unele chiar din ianuarie 2013, obligația de a menține stocuri de urgență minime de țiței. Prin urmare, Comisia a concluzionat că nivelul mic al stocurilor observat nu se datorează unor circumstanțe excepționale, ci reprezintă mai degrabă o nerespectare structurală a directivei, potrivit digi24.ro .

coral