În urma unui acord între guvernele israelian și român, România va plăti despăgubiri în valoare de până la 2.500 de shekeli (745 de dolari) pe lună tuturor supraviețuitorilor români ai Holocaustului pentru tot restul vieții lor.

Acord între România și Israel privind supraviețuitorii Holocaustului

Acordul, care ar urma să fie semnat în următoarele zile, va face ca România să recunoască documentele israeliene furnizate de Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului din cadrul Ministerului Egalității Sociale, care atestă că un supraviețuitor a fost în România în timpul războiului. Negocierile pentru acest acord au durat luni de zile, a precizat ministerul, potrivit Haaretz.

Autoritatea pentru Drepturile Supraviețuitorilor Holocaustului estimează că aproximativ 15.000 de supraviețuitori români vor fi eligibili pentru a primi alocația, care se așteaptă să varieze între 1.500 de shekeli (450 de dolari) și 2.500 de shekeli, în funcție de perioada de timp petrecută de supraviețuitor în România între 1940 și 1945.

Acești supraviețuitori, care sunt sau au fost cetățeni români, vor fi acum eligibili pentru plăți din partea guvernului român, pe lângă plățile pe care le primesc din partea Israelului și a altor țări, precum Germania.

Acordul se va aplica, de asemenea, celor peste 1.200 de supraviețuitori din București care au emigrat în Israel după 1 octombrie 1953 și care, până acum, erau eligibili doar pentru o indemnizație anuală. Aceasta a fost majorată acum de la 4.000 de shekeli pe an la 6.500 de shekeli.

Acordul nu include supraviețuitorii ghetoului din București, deoarece acesta a fost recunoscut în noiembrie anul trecut ca „ghetou deschis” de către Germania, ceea ce face ca acești supraviețuitori să aibă dreptul la beneficii și plăți retroactive din partea guvernului german. Desemnarea germană în ceea ce privește Bucureștiul i-a făcut pe supraviețuitorii de acolo eligibili pentru o indemnizație lunară de 600 de euro.

Și supraviețuitorii români au dreptul la despăgubiri

Supraviețuitorii români au acum dreptul, de asemenea, la plăți din partea Conferinței privind revendicările materiale ale evreilor împotriva Germaniei, cunoscută mai bine sub numele de Claims Conference, precum și la plăți suplimentare pentru supraviețuitori din partea guvernului israelian. Aceste plăți lunare pot ajunge la un total de 11.729 de shekeli, în funcție de starea și situația financiară a supraviețuitorilor. Această sumă poate fi retroactivă la 1 iulie 1991 – și se adaugă la o plată compensatorie unică între 150.000 shekeli și 200.000 shekeli, la care pot avea dreptul și văduvele și moștenitorii acestor supraviețuitori.

În ianuarie, Claims Conference a anunțat că 6.500 de supraviețuitori ai asediului Leningradului care sunt de origine franceză sau română vor primi acum o indemnizație lunară de 375 de euro. Aproximativ 200 dintre acești supraviețuitori trăiesc în Israel.

coral