Deși există mulți pensionari în România care trăiesc dintr-o pensie care abia le ajunge de medicamente, sunt și mulți cei care au ajuns să încaseze de la stat la pensie mai mult decât în timpul activității.

Românii care au ajuns să câștige la pensie mai mulți bani decât în timpul muncii

Mai exact, este vorba despre magistrații din România, care au ajuns să încaseze la pensie mai mulți bani decât în timpul serviciului activ. Se pare că ”pensiile de serviciu” ale magistraților români nu se calculează în funcție de contributivitate, ci ca un procent de 80-100% din salariu brut. Astfel, în țara noastră, unii judecători sau procurori au ajuns să primească de la stat pensie mai mare ca salariul pe care îl aveau în timpul activității.

Potrivit legii 157/2020,” personalul militar, polițiștii, polițiștii de penitenciare, precum și personalul civil din sistemul de apărare, ordine publică și securitate națională care ocupă o funcție cu acces la informații clasificate din clasa secret de stat beneficiază de un spor la salariul de bază/soldă de funcție de pană la 25%, în condițiile stabilite prin ordin al ordonatorului principal de credite”.

Pensia specială a unui magistrat. Cum e posibil acest lucru

După cum spuneam, interesat este faptul că, beneficiul primit de magistrați sub forma ”pensiilor de serviciu” nu se calculează în baza contributivității, ci sub forma unui procent de 80-100% din salariul brut. Așadar, un caz concret care se află în prezent în instanță, arată faptul că un magistrat care a fost angajat la un tribunal județean și care a ieșit la pensie în luna decembrie, având ultimul salariu net de 17.267 de lei, a încasat luna viitoare o pensie de serviciu de 23.339 de lei. Din aceasta a fost scăzut impozitul de 10%, iar pensia netă a devenit 21.000 de lei, scrie ziare.com.

Așadar, acest lucru arată faptul că, în ultimul venit realizat ca magistrat, acestuia i-au fost incluse multe alte sporuri pe care le au judecătorii, iar această metodă a devenit practică între magistrați. Cazul menționat mai sus a ajuns în instanță deoarece, magistratul nu este mulțumit de cuantumul de 21.000 de lei. Astfel, el se judecă cu Casa de Pensii pentru faptul că la stabilirea pensiei de serviciu ar trebui să cuprindă valorile actualizate în care să fie incluse și alte drepturi recunoscute prin hotărâri judecătorești. În concluzie, s-ar putea ca la sfârșitul procesului, magistratul să încaseze o pensie și mai mare.

Cu cât au crescut pensiile magistraților în ultimii ani

Ba chiar mai mult de atât, potrivit sursei citate, magistrații au beneficiat în ultimii ani de orice creștere a punctului de pensie. Mai exact, dacă începând din anul 2017 și până în prezent pensia minimă a crescut de la 520 de lei la 800 de lei, un magistrat care încasa în 2017 o pensie de 19.929 de lei a ajuns acum să primească de la stat 27.702 lei în fiecare lună. Asta înseamnă că în această perioadă veniturilor acestuia i s-au mai adăugat încă zece pensii minime.

coral