Litoralul românesc este cunoscut pentru prețurile priperate pe care le practică. Spre dezamăgirea turiștilor, cei care vor ajunge pe litoral în acest an, vor scoate mai mulţi bani din buzunar având în vedere modificările aduse în anumite zone ale litoralului.

Comparativ cu alte țări, litoralul românesc este unul destul de scump. Atât hotelierii cât și turiștii, trebuiau să plătească taxa de stațiune, care era cuprinsă între 0,5% și 5%, reprezentând contravaloarea primei nopți de cazare. Turiștii care au ajuns în minivacanța de 1 mai pe litoralul românesc, au avut parte de o nouă surpriză, iar vorbind despre taxe, categoric a fost una neplăcută.

După ce sezonul estival de anul trecut a luat sfârșit, autoritățile locale au început lucrările pentru reconstrucția plajelor de la malul mării. Astfel, plajele din Mamaia cât și din alte câteva stațiuni, au fost mărite. În luna martie a anului trecut, Apele Române Dobrogea-Litoral, veneau cu anunțul că au reușit să predea aproximativ 300 de sectoare de plajă operatorilor privați.

Aceste sectoare sunt regăsite în mai multe stațiuni cunoscute de pe litoralul românesc. Potrivit operatorilor, minivacanța din acest weekend, ar fi trebuit să aducă un număr foarte mare de turiști. Însă, potrivit datelor prezentate de către autoritățile locale, numărul acestora a fost în jurul a 25.000 de persoane.

Cât va costa noua taxă

Cu prilejul Paștelui dar și a zilei de 1 mai, anul acesta, românii au luat cu asalt litoralul românesc. Miile de turiști au avut parte de surprize încă din prima zi a minivacanței. Astfel, potrivit unei decizii la nivel local, turiștii care s-au cazat în stațiunile Saturn, Venus, Cap Aurora, Jupiter, Neptun și Olimp, au avut de-a face cu o nouă taxă.

Începând cu data de 1 mai din acest an, turiștii vor trebui să achite o nouă taxă, denumită taxă de turist, care este aplicată în stațiunile menționate anterior. Valoarea acestei taxe este de 5 lei de persoană. Astfel, pentru o familie formată din doi adulți și un copil, pentru trei zile petrecute pe litoral, va trebui să achite o taxă de 15 lei.

Cu alte cuvinte, dacă o familie de doi adulți și un copil ajung pe litoral pentru trei zile, să zicem, va plăti în plus cu 15 lei, față de plata sejurului propriu-zis.

”Aceste staţiuni trebuie întreţinute, n-avem cum să punem presiune pe bugetul local, pe localnici, vorbim de 44.000 de locuitori şi totuşi eu zic că un euro pe zi de turist nu este foarte mult”, a afirmat Cristian Radu, primarul din Mangalia, conform Mediafax.

Această decizie a autorităților locale a reușit să surprindă mulți dintre turiștii care și-au exprimat nemulțumirea cu privire la noua taxă. Hotelierii la rândul lor, nu sunt deloc bucuroși de această veste.

”Nu ştim exact ce reprezintă această taxă. Staţiunea nu este pregătită pentru turişti, avem turişti foarte nemulţumiţi. Într-un procent de aproape 70-80% au refuzat să plătească taxa deoarece nu li se oferă niciun serviciu pentru aceşti bani. Noi suntem nevoiţi să achităm din tariful de cazare pe care l-am cerut în timpul rezervării.”, a afirmat managerul unui hotel din Olimp. coral