Premierul Florin Cîțu a anunțat luni, într-o declarație de presă, că România va vinde din dozele de vaccin împotriva COVID pe care le-a stocat, în contextul în care unele se apropie de data de expirare, iar cererea pentru vaccinare în țară este una redusă, relatează Agerpres.
 

Un prim lot de un milion de doze de vaccin urmează să fie vândute către Danemarca.

„Avem aceste statistici. O parte dintre doze au fost exportate. Nu dintre cele care urmau să expire acum pe 30, poate şi din cele care urmau să expire acum pe 30, dar există o analiză a tuturor, avem un contact cu mai multe ţări pentru a exporta, pentru a dona. În fiecare zi primim cereri. Vindem în mai multe ţări. Cred că un milion de doze în Danemarca. Ministerul Sănătăţii are toate cifrele”, a spus Florin Cîţu, întrebat de jurnaliști ce se întâmplă cu dozele care urmează să expire.

În jur de 35.000 de doze de vaccin AstraZeneca pe care le-a achiziționat România au termen de expirare data de 30 iunie, anunța, pe 20 iunie, Valeriu Gheorghiță. Acestea vor fi distruse.

„Când a fost făcută strategia pentru UE, toate ţările au avut aceeaşi strategie. S-au contractat mai multe, pentru că trebuia să ajungem în acelaşi moment în care vindeam în alte ţări şi strategia este de a vinde la preţul de achiziţie”, a afirmat premierul.

Cu toate că ultimele bilanțuri arată că mai puțin de 20.000 de persoane sunt vaccinate zilnic, iar România nu a atins obiectivul de vaccinare de 5 milioane stabilit pentru 1 iunie, Florin Cîțu s-a declarat mulțumit de campania de vaccinare din România. „Am atins cea mai importantă ţintă. Ştiţi foarte bine că ieri în Bucureşti nu a fost niciun caz în 24 de ore. Ţinta vaccinului este aceea de a elimina pandemia şi ţinta este atinsă”, a declarat Cîțu.
 

coral