Să trăiesți 138 de ani pare o afirmație desprinsă din romanele utopice. Cu toate astea, i s-a întâmplat lui Ilie Stamate, cel mai longeviv român din câți se știe că au existat.

Cel mai în vârstă om a trăi într-o localitate mirifică din Mehedinți și îl chema Ilie Stamate. Cioban de meserie, se spune că nea Ilie a apucat vârsta de 138 de ani, prinzând revoluția pașoptistă, Războiul de Independență, Primul Război Mondial, dar și Al Doilea Război Mondial, arată playtech.ro

Ilie Stamate, românul care a trăit 138 de ani, alături de soția sa

Cum a rezistat Ilie Stamate până la venerabila vârstă de 138 de ani

Totuși, în ciuda a ceea ce se spune despre el, din nefericire nu există date concrete care să ateste faptul că bătrânul ar fi prins această vârstă, însă sătenii din Firizu sunt convinși că această informație este cât se poate de adevărată.

Mai mult, ea este susținută de actualul primar al comunei de care ține acest mic sat. Conform declarațiilor acestuia, nea Ilie Stamate ar fi avut o dietă destul de austeră, compusă majoritar din plante. Tot el susține că bătrânul ar fi mâncat carne numai la sărbători, adică de Paște și de Crăciun. Ba mai mult, omului nu i-ar fi plăcut niciodată scandalul, ocolind orice ocazie de a se certa cu alții.

„Acest om mânca produse de carne numai la Paşte sau la Crăciun, cel mai mult se hrănea cu vegetale, cu dragavei, lobodă. Era un om care nu se certa cu vecinii, cumsecade, el muncea singur, îşi punea acolo câteva tufe de fasole.

Îmi amintesc eram copil şi m-am dus cu tata până la el acasă, îşi făcuse o mămăligă şi avea într-o oală ceva ca ştirul. Era un om nu prea înalt, avea o barbă mare, nu cred că avea vreun an de şcoală, dar ştia să citească fără să fi făcut şcoală”, a povestit primarul comunei Ilovăţ, Andronie Grigore, citat de adevărul.ro.

Ilie Stamate ar fi fost căsătorit mai bine de 50 de ani cu Stanca, iar după moartea acesteia ar mai fi avut încă două soții.

Cel care se presupune că ar fi cel mai longeviv român s-a stins în 1966, iar povestea lui a făcut turul planetei, intrând în atenția British Pathé. coral