Patronul unui restaurant din Newcastle a fost amendat după ce instanța a constatat că a avut o ieșire rasistă la adresa unui angajat român. Mai mult, s-a constatat că acesta i-a diminuat salariul românului, motiv pentru care a fost obligat să îi plătească daune de 16.000 de lire sterline.

Valentin Mihăeș a povestit instanței cum a fost abuzat de către patronul restaurantului la care lucra și cum a fost obligat să muncească patru luni fără nicio zi liberă.

Românul a lucrat șapte luni la restaurantul Pizzaholic, unde spune că făcea ture de 15 ore pe zi și nu a primit nicio zi liberă timp de patru luni.

Acesta lucra ca șofer pentru livrarea comenzilor. Mai mult, Mihăeș era numit de angajator „F… stupid Romanian” („român prost nenorocit”).

Românul a început să lucreze pentru localul amintit în octombrie 2018, pentru salariul minim.

A observat însă că era plătit doar 4 lire sterline pe oră, fără nicio notificare.

El a declarat că proprietarul a profitat de situația sa, știind că are mare nevoie de bani pentru a-și aduce soția și cei trei copii din Italia.

„Trebuia să muncesc 25 de ore pe săptămână, pentru banii aceia, în schimb lucram 14-15 ore pe zi. Am fost plătit după cinci luni, și am primit 4 lire sterline pe oră, fără niciun fel de explicație”, a declarat românul.

„Am lucrat în fiecare zi, timp de patru luni, inclusiv de Crăciun și de Anul Nou. Sună nebunește când mă gândesc acum la asta, dar e adevărat”, a mai spus Mihăeș.

„Nu aveam un alt loc de muncă unde să merg, așa că a trebuit să accept. Știa că sunt disperat pentru a-mi aduce familia din Italia”, a mai declarat românul.

Judecătorul a decis ca patronul de la Pizzaholic să îi plătească fostului angajat suma de 16.600 de lire sterline, dintre care 7600 reprezintă deducerea ilegală din salariu, iar 9.000 de lire sterline despăgubire pentru hărțuirea rasistă de care a avut parte, arata ziarulromanesc.net coral