După ce a primit ultimul aviz din partea Consiliului Economic şi Social (CES), ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a susţinut, marţi, că românii au acum posibilitatea de a decide cu cine vor să călătorească, cele două domenii de transport fiind capabile să concureze în termeni de egali.

Ministrul Transporturilor a anunţat că ”s-au obţinut toate avizele în timp record pentru un proiect de asemenea anvergură. Azi (marţi, n.r.) am obţinut şi avizul CES-ului iar acest lucru ne-a permis să-l ridicăm pe ordinea de zi”.

Răzvan Cuc a explicat că ”Ordonanţa de Urgenţă are în vedere definirea activităţilor de transport alternativ, a modului de efectuare a acestuia şi a tuturor actorilor implicaţi, modalitatea de reglementare a platformelor digitale şi a tuturor operatorilor de transport alternativ, modalitatea de fiscalizare a veniturilor obţinute în urma acestor activităţi, atât de conducătorii auto cât şi de operatori, cât şi stabilirea obligaţiilor ce trebuie stabilite de platforme sau de conducătorii auto”, conform MEDIAFAX.RO

Platformele de ridesharing nu erau reglementate de 5 ani, proiectul de ordonanţă a reuşit să îl reglementeze în două luni, a declarat ministrul, adăugând că a respectat ”îndeaproape procedura de transparenţă”. PNL şi USR au contestat în permanenţă urgenţa acestui proiect legislativ iar Răzvan Cuc le-a replicat acestora că ”se subînţelegea de la sine că acest proiect era de urgenţă. Era nevoie să reglementăm din toate punctele de vedere aceste platforme. (…) Ei au avut proiectul în Parlament 6 luni de zile şi nu au fost în stare să facă nimic”.

Taximetriştii au afirmat în timpul protestelor că ei au un tarif fix, iar cei de la Uber, Clever şi Bolt au tarife ”dinamice”. ”Este vorba de un preţ alternativ. Piaţa va stabili preţul”, spune însă Cuc. Acesta a mai explicat că, dacă nu sunt de acord cu preţul firmelor de ridesharing, clienţii au posibilitatea de a alege să călătorească sau nu cu acestea, iar acest lucru va influenţa într-un fel sau altfel preţul.

Acum concurenţa este liberă. Românii vor decide cu cine vor să meargă în Bucureşti şi nu numai. (…) Nu mai există niciun fel de discriminări", a concluzionat Răzvan Cuc.

coral