In perioada sarbatorilor de iarna, salaritatii din Romania vor avea parte de doua minivacante.

Pana la finalul anului 2020, in perioada sarbatorilor de iarna, angajatii din Romania se vor bucura de doua minivacante, deoarece prima zi de Craciun si prima zi de Anul Nou, care sunt libere legale, potrivit Codului Muncii, vor pica vinerea.

Romanii se vor bucura de 2 minivacante de sarbatorile de iarna!

Astfel, prima minivacanţa de care salariatii romani se vor bucura in perioada sarbatorilor de iarna, va fi cea de Crăciun, când acestia vor sta acasă vineri (25 decembrie, prima zi de Crăciun), sâmbătă (26 decembrie, a doua zi de Crăciun) şi duminică (27 decembrie), beneficiind de trei zile libere legate.

Si a doua minivacanta, care va incepe la distanta de patru zile de cea precedenta, va dura tot trei zile, deoarece vineri (1 ianuarie) este prima zi de Anul Nou, sambata (2 ianuarie) si duminica (3 ianuarie).

Există insa anumite categorii de salariaţi ca nu vor putea beneficia de zile libere cu ocazia sărbătorilor de iarna, respectiv 25 şi 26 decembrie, 1 şi 2 ianuarie. Este vorba despre cei care lucrează în unităţile sanitare sau de alimentaţie publică, dar şi cei a căror activitate nu poate fi întreruptă din cauza caracterului procesului de producţie sau specificului activităţii.

Este important de știut că angajații care, din diferite motive, sunt nevoiți să lucreze chiar și în zilele libere legale, aceștia au dreptul, potrivit Codului Muncii, să primească alte libere în următoarele 30 de zile. Dacă acest lucru nu se poate efectua, salariații vor fi recompensați financiar, conform sporului de salariu.

De asemena este bine de stiu si faptul ca angajatorii care nu acordă liberele legale sau nu-i recompensează pe cei care lucrează în zilele declarate libere riscă amenzi cuprinse între 5.000 și 10.000 lei.

coral