Rovinieta 2021. S-a anunțat cât au de plătit șoferii în funcție de mașină și ce amendă usturătoare riscă. Vedeți prețurile pentru taxa de drum, precum și sancțiunile care se aplică în cazul în care aceasta nu a fost achitată de către șofer, în articolul de mai jos.

Rovinietă 2021. Care sunt prețurile, care sunt sancțiunile și de unde poate fi cumpărată taxa de drum

Rovinieta 2021. S-a aflat cât au de plătit șoferii în funcție de mașină și ce amendă usturătoare riscă în cazul în care nu și-au cumpărat rovinieta.

Conform legislației în vigoare, atunci când circulă pe rețeaua de drumuri din România, indiferent că sunt drumuri naționale, europene sau autostrăzi, șoferii trebuie plătească o taxă de utilizare a acestora, denumită la noi în țară  rovinietă.

Câte camere de supraveghere controlează valabilitate rovinietei în România

Astfel, în 2020, locurile cu camere fixe pentru controlul rovinietelor a crescut, prin montarea câtorva în zonele de frontieră. Acum, valabilitatea rpvinietelor este verificată din mai multe locuri, raportat la anul 2019.

Numărul camerelor fixe utilizate de CNAIR pentru a-i identifica pe șoferii care se deplasează pe drumurile publice fără să aibă o rovinietă a crescuty, ajungând în 2020 la 108 puncte de control al taxei de drum.

Cât costă rovinieta, în funcție de mașină

În ceea ce privește sumele pe care trebuie să le achite șoferii pentru cumpărarea unei roviniete, acestea au rămas nemodificate și în acest an, scrie avocatnet.ro. Astfel, potrivit Ordonanței Guvernului nr. 15/2002, în ceea ce privește autoturismele, tarifele rovinietei sunt de 3 euro pentru 7 zile, 7 euro pentru 30 de zile, 13 euro pentru 90 de zile și 28 de euro pentru 12 luni, adică pe un an întreg.

În cazul vehiculelor de transport marfă, care au masa totală admisibilă tehnic (MTMA) mai mică sau egală cu 3,5 tone, tarifele pentru rovinietă sunt de 6 euro pentru 7 zile, 16 euro pentru 30 de zile, 36 de euro pentru 90 de zile și 96 de euro pentru 12 luni.

Cine plătește cea mai scumpă rovinietă

De asemenea, pentru autovehiculele care transport marfă cu MTMA mai mare de 3,5 tone și mai mică sau egală cu 7,5 tone tarifele pentru rovinietă sunt de 4 euro pentru o zi, 16 euro pentru 7 zile, 32 de euro pentru 30 de zile, 92 de euro pentru 90 de zile și 320 de euro pentru un an întreg, adică 12 luni.

De asemenea, șoferii trebuie să știe că rovinietele pot fi achitate numerar în benzinării, online sau prin SMS. Plățile se poate face cu cardul, atunci când se plătește online, sau atunci când se plătește factura telefonică, dacă plata a fost efectuată prin SMS.

Care sunt sancțiunile pentru circulația fără rovinietă

Tot legea care a stabilit tarifele prevede și sancțiunile pentru aceia care folosesc drumurile din România fără să fi cumpărat rovinieta care îi trebuie. Amenzile, în funcție de autovehicul, variază între 250 și 4.500 de lei.

Cele mai mici se dau în cazul autoturismelor, respectiv între 250 și 500 de lei, în timp ce sancțiunile cele mai mari se aplică în cazul vehiculelor de transport de marfă cu MTMA mai mare sau egală cu 12 tone, respectiv între 3.000 și 4.500 de lei.

Ce se întâmplă dacă vinzi mașina și ai rovinieta valabilă

În plus, o lege apărută în 2019, odată cu Ordinul Ministerului Transporturilor nr. 748/2019, stabilește că atunci când vinde o mașină ce are o rovinietă valabilă, vânzătorul poate cere Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) returnarea sumei pentru perioada de valabilitate rămasă a rovinietei.

Spre exemplu, vânzătorul poate cere returnarea banilor pentru perioada dintre momentul în care noul proprietar plătește noua taxa de drum și data de expirare a rovinietei încheiate de el, adică din momentul în care cele două roviniete se suprapun, ale fostului proproetar și a noului propietar al mașinii.

coral