Eyal este născut în România, dar stabilit de mult timp în Marea Britanie, unde conduce Royal United Services Institute for Defence and Security Studies, cel mai vechi think tank în materie de securitate din lume.

Jonathan Eyal a comentat pe Twitter discursul ținut de premierul maghiar Viktor Orban la Băile Tușnad, considerând că puține țări din lume ar fi permis un asemenea declarații, pe care autoritățile române însă le-au tolerat.

”Viktor Orban merge în fiecare an în Transilvania românilor să țină discursuri naționaliste menite să agite considerabila minoritate etnică maghiară locală. Puține guverne ar fi permis un astfel de apel la iredentism, dar românii l-au tolerat”, a scris Eyal.

Eyal: ”Ascultând aceste aiureli, n-ai cum să nu te întrebi dacă locul Ungariei este în UE și NATO”

Referindu-se strict la discursul lui Orban, șeful think tank-ului britanic spune că ”a fost mai dezechilibrat decât de obicei”.

”Susține că ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este războiul nostrum. A reluat propaganda lui Putin, care dă vina pe minciunile Vestului pentru război, prin refuzul de a accepta asigurările de securitate ale Rusiei”, a spus Jonathan Eyal în analiza sa.

Eyal a concluzionat că „ascultând aceste aiureli, n-ai cum să nu te întrebi dacă locul actualului guvern maghiar este cu adevărat în UE și NATO sau dacă valorile pe care afirmăm că se bazează cele două instituții cheie au vreun sens cât timp Ungaria este membră”.

Viktor Orban a spus sâmbătă la Tuşnad că Occidentul a eșuat ca civilizație și are nevoie de o nouă strategie pentru a pune capăt războiului din Ucraina, insistând că discursul rușilor trebuie luat în serios.

coral