82 de școli din județul Cluj au condiții preistorice. Elevii sunt nevoiți să meargă în fundul curții pentru a-și face nevoiile, baia interioară fiind doar un vis frumos. Din cele 82 de școli, 9 sunt din orașul Cluj-Napoca, potrivit unui raport prezentat în cadrul Planului de amenajare a teritoriului județului Cluj.

„Unul dintre indicatorii cei mai des invocați pentru a descrie starea precară a infrastructurii din sistemul românesc de educație este cel privind unitățile de învățământ ce își desfășoară activitatea cu un grup sanitar în exterior. Astfel, în 2019, la nivelul județului Cluj, există 82 de asemenea unități de învățământ. Regăsim această situație inclusiv la nivelul orașului reședință de județ Cluj-Napoca, unde există 9 asemenea unități de învățământ. De asemenea, toate celelalte orașe din județ au măcar o școală într-o asemenea situație. Merită punctat aici faptul că această formă de inadecvare a clădirilor ce găzduiesc grădinițe, școli sau licee este o problemă răspândită atât în mediul urban, cât și rural”, se arată în documentul citat.

Mai mult, în același raport este specificat că 68 dintre școlile din județ nu au nici măcar acces la apă

Cu toate acestea, Ministerul Sănătății a bombardat populația cu necesitatea spălării și dezinfectarea mâinilor, contextul fiind pandemia de coronavirus.

„La nivelul județului Cluj, în anul 2019, există 68 de instituții de învățământ fără acces la apă sau care utilizează un puț forat fără a fi avizat de către DSP. Implicit, acest indicator surprinde nevoia urgentă de investiții în infrastructura de educație”, se arată în document.

coral