În cel mai recent raport privind evenimentele de pe front, publicat în 3 ianuarie, Ministerul rus al Apărării a raportat că în apropiere de Kramatorsk, în regiunea Donețk, au fost distruse „două lansatoare ale sistemului de rachete cu lansare multiplă HIMARS de fabricație americană”, transmite BBC.

Din vara anului trecut, când Ucraina a primit pentru prima dată HIMARS, Moscova a revendicat constant distrugerea acestora – cu toate acestea, potrivit rapoartelor Ministerului rus al Apărării, Rusia a reușit să lovească chiar mai multe decât au transferat americanii Kievului.

Serviciul rusesc al BBC a calculat numărul total de mențiuni ale loviturilor asupra HIMARS în rapoartele oficiale zilnice ale Ministerului rus al Apărării postate pe canalul său Telegram.

A reieșit că departamentul militar rus a susținut că a „distrus” 24 de instalații HIMARS, iar alte 11 astfel de sisteme, potrivit acestuia, au fost „lovite” sau „suprimate” (în timp ce în unele cazuri ministerul a susținut că a fost vorba de o „baterie” sau de un „pluton” MLRS). Astfel, din declarațiile Ministerului rus al Apărării rezultă că loviturile au fost efectuate asupra unui total de 35 de sisteme HIMARS ucrainene.

Cu toate acestea, de la începutul anului 2023, Ucraina a primit doar 20 de HIMARS de la SUA. Kievul ar trebui să mai primească câteva dintre aceste instalații în acest an.

Oficialii administrației americane au declarat reporterilor că, potrivit acestora, în timpul războiului, Rusia nu a reușit să distrugă nicio instalație HIMARS. Aceste declarații au fost repetate și de autoritățile ucrainene.

În septembrie, The Washington Post a relatat că armata ucraineană a folosit machete din lemn ale lansatoarelor HIMARS pentru a păcăli serviciile de informații rusești să cheltuiască rachete de croazieră scumpe pe astfel de momeli.

Datorită sistemelor HIMARS, capabile să lovească ținte militare rusești de la mare distanță, Forțele Armate ale Ucrainei au putut asigura succesul multor operațiuni, inclusiv eliberarea orașului Herson și a regiunii Harkov.

Potrivit Ministerului rus al Apărării, cu ajutorul sistemelor HIMARS a fost atacată o școală profesională din orașul Makiivka în ajunul Anului Nou. Marți seară, departamentul militar rus a declarat că 89 de persoane au fost ucise în acest atac, dar surse ucrainene au estimat bilanțul la câteva sute de morți.

„Lansatorul sistemului de rachete cu lansare multiplă, de la care Forțele Armate ale Ucrainei au tras asupra orașului Makiivka, a fost distrus de focul de ripostă”, a declarat reporterilor Serghei Șevriukov, prim-adjunctul șefului Direcției principale politico-militare a armatei ruse. coral