Rusia ar putea introduce legea marțială susțin mai multe surse, după ce Parlamentul de la Moscova a anunțat se va reuni vineri, într-o ședință extraordinară, scrie The Telegraph.

O astfel de măsuri ar permite Kremlinului să sporească cenzura și să închidă granițele, în condițiile în care unii ruși au început să părăsească țara, după ce sancțiunile impuse de Occident au afectat puternic economia țării.

Kremlinul a început de mai multe zile să restricționeze presa

Oficiali UE au transmis joi că sunt semnale că Rusia ar putea impune legea marțială.

“La fel ca şi pierderea tragică de vieţi tinere ucise în conflictul militar, cu mamele ruseşti care trebuie să afle despre pierderea fiilor lor. Aşadar, este ceva de care suntem conştienţi. Şi este ceva care ne îngrijorează”, a declarat un oficial european pentru Reuters.

Iar secretarul secretarul Consiliului Național de Securitate și Apărare al Ucrainei, Oleksiy Danilov, a declarat că serviciile de informații Ucrainene spun că Rusia urmează să impună legea marțială din 4 martie.

„Din datele disponibile, din 4 martie, Federația Rusă urmează să impună într-adevăr legea marțială în țară. Aș dori să văd cum vor reacționa oamenii din Moscova și Sankt Petersburg care înțeleg ce se întâmplă în Federația Rusă. Astăzi, dacă lui Putin îi lipsește carne de tun, poate lua tinerii și să-i desfășoare aici pentru ca noi să-i omorâm. Nu înțeleg de ce face asta”, a spus Danilov, potrivit Ukrinform.

Mulți ruși au început să plece din țară de teamă că președintele Vladimir Putin va impune legea marțială și din cauza economiei in declin, după sancțiunile impuse de Occident.

Trenurile de mare viteză care circulă pe ruta Sankt Petersburg-Helsinki au, de obicei, cu mult sub limita de câteva sute de pasageri pe care îi pot acomoda. Dar la finalul săptămânii trecute, un val de călători din Rusia au umplut toate locurile, pentru a pleca în Finlanda, potrivit New York Times.

„Am avut trenurile pline de la Sankt Petersburg, începând de duminică. Pleacă de tot. Îți dai seama după bagajele pe care le au cu ei”, a declarat vicepreședintele serviciului de pasageri al Căilor Ferate Finlandeze.

Irina, o tânără cu dublă cetățenie ruso-finlandeză, s-a speriat când a început războiul în Ucraina. Mama ei, în vârstă de 69 de ani, se afla în continuare în Rusia.

„Mă temeam că se vor închide granițele și i-am spus să vină aici imediat”, a spus ea.

Majoritatea țărilor europene și-au închis spațiul aerian pentru zborurile rusești, astfel că cea mai la îndemână cale de a pleca din Rusia sunt trenurile către Helsinki.

Un rus care a coborât din tren la Helsinki marți seară a declarat pentru ziarul suedez Aftonbladet că mulți oameni au dificultăți să părăsească Rusia, deoarece nu au pașapoarte.

„Mulți se tem din cauza situației economice. Mulți ruși nu susțin războiul și încearcă să protesteze. Dar, din păcate, poliția este destul de dură acum”, a spus el.

Ce este și ce presupune legea marțială

Legea marțială restricționează libertățile civile și dă instituțiilor statului atribuții sporite. Este un sistem legal folosit atunci când o autoritate militară preia controlul în locul administrației civile obișnuite.

Legea este anunțată oficial și suprimă unele drepturi individuale ale cetățenilor, limitează durata unui proces și prevede pedepse mai dure decât în mod normal.

În mai multe țări, unele infracțiuni se pedepsesc cu moartea.

De cele mai multe ori, puterea judecătorească este exercitată de tribunale militare, numite curți marțiale. Iar autoritățile pot să dispună lipsirea de libertate a anumitor persoane fără a fi nevoie de o condamnare judecătorească. coral