Noul umbrar de pe malul Someșului, din Grigorescu, are rolul de a favoriza interacțiunile sociale și de a crea apetit pentru calitatea spațiului public, urmărind un efort minim, din care să rezulte un impact maxim.

Someș Delivery se mută pe cele două maluri învecinate Ștrandului Sun, în amonte de Podul din Grigorescu și va avea loc pe parcursul lunilor mai-septembrie 2019. Luni, 27 mai 2019, organizatorii au inaugurat principala instalație a ediției din acest an – "Umbrarul". 

 „Cel mai important aspect al acestei zone este unul simbolic. Aici intră Someșul în Cluj. Este o poartă, un filtru prin care putem să alegem ce trece și ce nu. În amonte de acest loc este o amplă zonă naturală în care se captează și purifică apa. Ideea unui râu mai curat devine tot mai presantă în Cluj în contextul în care există deja un proiect de reamenajare a malurilor Someșului în fază de avizare.

În schimb, mizeria transportată pe râu continuă să ne surprindă de fiecare dată. De aici pornind, putem duce discuția mai departe spre un mediul natural fără deșeuri, un punct zero al deversărilor accidentale / voite / nevoite a gunoaielor de orice fel în râu. Un Someș mai curat ne dorim cu toții și noi vrem să aducem acest interes comun mai aproape de realitatea cotidiană.

Modul în care gestionăm colectarea deșeurilor este vital și e următorul pas imediat pe care trebuie să-l facem acum. Credem că acest subiect nu mai trebuie amânat ci rezolvat. Și ediția din acest an poate fi un punct bun de pornire a unui proces mai complex de rezolvare a problemei”, spune arhitectul Marius Moga, de la Atelier Mass, unul dintre coordonatorii Someş Delivery.

Someș Delivery e un proiect independent care provoacă și testează ideile comunității pentru integrarea Someșului în viața orașului Cluj-Napoca. Gândit pe termen lung, el abordează în fiecare an un alt segment al râului, pe care îl analizează dintr-o perspectivă pluridisciplinară.

Sursa: ziuadecj.realitatea.net

coral