Sute de bolnavi veniți din toate colțurile României, nevoiți să apeleze la serviciile medicale oferite de Institului Oncologic Prof.Dr Ion Chirichuță, s-au așezat la coadă joi dimineața, încă de la ora 6, în vederea efectuării triajului și a testelor pentru noul coronavirus, arata infocluj.eu.

Jandarmi, polițiști locali și un echipaj de poliție al IPJ Cluj au acționat în zonă astfel încât cetățenii să respecte distanțarea socială. Ministrul Sănătații, Nelu Tătaru este de părere că aceste cozi se formează ca urmare a faptului că pacienții sunt programați la primele ore ale dimineții.

"Problema este de management la aceste unităţi sanitare în care, considerentele pe care le repetam şi acum două sau trei săptămâni, orice pacient vine cu o programare. Dacă toţi pacienţii sunt chemaţi la prima oră, săracii nu au decât să-şi aştepte rândul; atunci, respectarea oricăror reguli nu mai este o prioritate în condiţiile în care îşi aşteaptă rândul la un consult al unui medic. Eu cred că acel management, acel corp medical trebuie să înţeleagă că avem o programare, avem o zi în care să chemăm acel om, o oră care să îi fie dedicată lui", a afirmat Nelu Tătaru la un post de televiziune.

Patriciu Achimaş Cadariu susține că principala cauză a aglomerării de la ușile spitalului este faptul că pacienţi n-au fost trataţi în ultimele luni. Acest lucru a făcut ca zilnic peste 500 de bolnavi să își aștepte rândul pentru a avea parte de un tratament.

Sunt pacienţi care n-au fost trataţi în lunile astea. Am avut 1.830 săptămâna trecută, 570 ieri, azi n-avem încă statistica, dar sunt sigur peste 500. Facem tot ce e omeneşte posibil. Vin pacienţi şi nu-i putem opri, oricât ar fi de planificat. Şi sigur că-i primeşti pe toţi, că 80% sunt din altă localitate. Şi trebuie făcut triajul, fiindcă astea-s regulile, şi testare la pacienţii oncologici. Iar toate aceste lucruri trebuie să se desfăşoare în afara spaţiului de spital. Căutăm toate soluţiile şi noi, colegii mei sunt absolut înnebuniţi de cât lucrează. A ne bate joc de oameni ar însemna să-i trimitem acasă”, a afirmat Patriciu Achimaş Cadariu.

Toți cei care și-au bătut joc de sistemul medical românesc ar trebui să se gândească la faptul că la aceste cozi le-ar putea fi una dintre persoanele dragi (mama, tată, bunică sau chiar un copil). RUȘINE clasei politice.

 

coral