Ziua nașterii Domnului este celebrată de creștinii ortodocși în data de 25 decembrie în fiecare an. Deși ne-am obișnuit să sărbătorim venirea în lume a Mântuitorului, nu se cunoaște cu exactitate dacă s-a născut sau nu Iisus pe 25 decembrie.

S-a născut sau nu Iisus pe 25 decembrie? Motivul pentru care sărbătorim Crăciunul la această dată

Momentul în care Iisus Hristos se naște a reprezentat o temă dezbătută de numeroși teleogi ai Bisericii. Deși este extrem de dificil să determini ziua exactă în care Mântuitorul a venit pe lume, diferite profeții din Vechiul Testament și unele sărbători păgâne au fost analizate pentru a stabili data cât mai aproape de cea reală. Astfel, profețiile scrise în Vechiul Testament au reprezentat un punct de pornire pentru determinarea anului nașterii lui Iisus.

Pe de altă parte, ziua exactă în care a avut loc acest eveniment a fost determinată în urma unor calcule și asocieri cu tradițiile romanilor și nu numai. De asemenea, specialiștii au legat inclusiv datele istorice de cele astronomice, dar și de scrierile vremii pentru a ajunge la un punct de convergență.

Luna şi ziua naşterii lui Iisus nu le ştim. 25 decembrie este sărbătoarea romană a solstiţiului de iarnă (Ziua Naşterii Soarelui Învingător), pe care creştinii au transformat-o în Ziua Naşterii lui Hristos, Soarele Dreptăţii, făcând din ea sărbătoare imperială, sfântă şi obligatorie. Ştiind că Irod, în timpul căruia S-a născut Iisus, murise în luna aprilie a anului 4 î.Hr, Naşterea Domnului a avut loc, cel mai probabil, în toamna anului 5 î.Hr, spune arhimandritul Teofil Lefter, citat de doxologia.ro.

Nașterea Domnului, sărbătorită la aceeași dată cu Botezul

Chiar dacă astăzi ne-am obișnuit să celebrăm nașterea lui Iisus Hristos în fiecare an pe 25 decembrie, începuturile creștine arată că aceasta se sărbătorea împreună cu ziua botezului. Tot părintele Teofil vorbește despre acest obicei din primele secole ale creștinismului. în special în Biserica de Răsărit, când data de 6 ianuarie era considerată ca fiind comună pentru naștere cât și botezul Domnului.

Pe de altă parte, o serie de profeții anunțau nașterea lui Hristos înainte ca această să aibă loc. În mod uimitor, acestea stabileau cu exactitate locul în care Iisus va veni pe lume, în ciuda faptului că părinții Săi, Iosif și Maria erau din Nazaretul Galileii și nicidecum din Betleem.

Nu ştim ziua şi luna naşterii Lui, avem cu aproximaţie anul. Totuşi, profeţia este uluitor de exactă. Cu aproximativ 720 de ani înainte a fost prezis locul exact al naşterii Lui, Betleem, deşi părinţii Săi erau din Nazaretul Galileii. Cu aproximativ 530 de ani înainte, a fost prezis timpul apariţiei (27 d. Hr.) şi, implicit, al naşterii Lui (5 î.Hr.), a explicat arhimandritul Teofil.

coral