România se află printre primele locuri în clasamentul celor mai multe accidente rutiere grave. Zilnic au loc tragedii pe șoselele de la noi din țară, în principal din cauza nerespectării regulilor de circulație.
De aceea, în încercarea de a-i mai „calma” pe șoferii vitezomani, autoritățile au făcut modificări importante la Codul rutier. Astfel, printr-o ordonanță apărută vinerea trecută în Monitorul Oficial a fost introdusă în lege un nou prag de viteză. Mai clar, este vorba despre un nou prag de peste 70 km/h față de limita legală. Dacă șoferii auto nu vor respecta această regulă de circulație vor fi sancționați grav.

1. Reguli noi de circulație pe șoselele din România
Mai exact, cei care vor depăși pragul de 70 de km/h față de limita legală vor risca amenzi încadrate în clasa a IV-a, adică de la nouă la 20 puncte-amendă. Suma amenzii poate fi cuprinsă între 1.305 și 2.900 de lei.

De asemenea, conducătorii auto care nu vor respecta această nouă regulă vor rămâne fără permisul auto timp de 120 de zile. Chiar dacă ordonanța a fost deja publicată în Monitorul Oficial, ea va intra în vigoare pe 27 februarie 2022.

2. Sancțiuni dure pentru șoferii care nu opresc la trecerea de cale ferată
Actul normativ mai prevede ca aceleași sancțiuni să le primească și șoferii care nu opresc la trecerea de cale ferată, atunci când barierele sau semibarierele sunt coborâte sau în curs de coborâre. Același lucru se aplică și când semnalele cu lumini roșii sau sonore sunt în funcțiune.

O altă schimbare importantă în Noul Cod rutier ține de autostradă. Șoferii care vor întoarce mașina pe autostradă, vor merge înapoi sau pe contrasens vor primi aceleași sancțiuni. Legea este valabilă și în cazul celor care vor traversa de pe un sens de circulație pe celălalt în zonele interzise, cum ar fi zona mediană sau racordurile dintre cele două părți carosabile.

3. Șoferii agresivi vor fi pedepsiți în curând
În prezent, Codul rutier conține aceste sancțiuni pentru depășirea cu peste 50 de km/h a vitezei maxime admise pe un drum. De asemenea, perioada de suspendare a permisului este mai mică, adică de 90 de zile.

Reamintim că și șoferii care vor fi agresivi în trafic, adică vor claxona neîncetat, vor șicana sau vor face flash-uri vor fi pedepsiți dur. https://substantial.ro/s-a-schimbat-legea-atentie-soferi-ramaneti-fara-permis-de-conducere-in-secunda-doi-daca-faceti-aceste-lucruri/

coral