Saveta Lazăr, fata celor două personaje (Ion al Glanetașului și Ana) care l-au inspirat pe Liviu Rebreanu să scrie romanul ”Ion”, apărut în 1920, a decedat la vârsta de 96 de ani și va fi înmormântată alături de părinții ei în cimitirul fostului sat Prislop, actualul Liviu Rebreanu (Bistrița-Năsăud), pe 3 octombrie 2020.

Vestea a fost dată de fiul ei, jurnalistul Ioan Lazăr:

„Ai plecat în lumea nemuririi, în lumea celor drepți, mamă scumpă și deosebită iubitoare de familie, răzbătătoare și cu mare suflet nobil, SAVETA LAZĂR, fiica lui Ion și Ana, din romanul Ion de Liviu Rebreanu, din orașul Năsăud, cart. Liviu Rebreanu ! Printre stele cu sufletul tău blând, Călătorind spre lumea nemuririi, Vom plânge, dar rugând pe Domnul Blând, Odihnă veșnică să ai în Raiul Sfânt! Ceremonia înmormântării, sâmbătă, 3 octombrie, 2020!”

A anunțat vestea tristă și deputatul Daniel Suciu, care a transmis pe Facebook un mesaj de condoleanțe: ”Dumnezeu să te odihnească în pace! Condoleanțe familiei și multă mângâiere!”

Același Daniel Suciu scria în aprilie 2019: ”Am fost azi să omagiez simbolul viu al satului transilvănean…așa cum a fost el descris de Liviu Rebreanu în Ion. Puțini știu povestea adevărată a lui Ion și a Anei, dar este mai puțin important, ei sunt deja personajele literaturii noastre și au intrat în legendă așa cum le-a visat marele nostru romancier. Și totuși, în fostul sat Prislop, actual Liviu Rebreanu, trăiește fata lui Ion și a Anei, iar ieri Saveta Lazăr a împlinit 95 de ani. Cea mai vârstnică din tot satul. M-am dus să mă înclin în fața ei, să-i văd mormintele părinților și să-i urez din tot sufletul sănătate și încă mulți ani demni de numele înaintașilor și urmașilor. Nu mai avem blestemul pământului și al dragostei, în schimb avem Țara Năsăudului ce vă așteaptă să-i descoperiți farmecul și istoria. Și bunica Saveta din Prislop, fata lui Ion și a Anei, este aici să mărturisească 95 de ani de viață în Transilvania!”.

Dumnezeu să o odihnească!

sursă- timponline.ro

coral