Numele ei a rămas legat de filmul Liceenii, dar ne-o amintim şi din cupletele din programele de Revelion ale Televiziunii Române. A fost recompensată cu peste 20 de premii pentru interpretare şi a fost omagiată în cadrul TIFF, ediţia 2008. În 10 august 1929 s-a născut actriţa Tamara Buciuceanu.

Tamara Buciuceanu şi-a început studiile de artă dramatică la Iaşi, dar în al IV-lea an de facultate s-a transferat la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti. A urcat pe scena teatrelor din capitală, interpretând cu măiestrie un mare număr de roluri de comedie din dramaturgia română şi internaţională, de la Chiriţa lui Vasile Alecsandri şi până la Scaunele lui Ilf şi Petrov. În paralel însă a avut o bogată activitate de film, dintre care se remarcă rolul profesoarei Isoscel din pelicula Liceenii, din 1986.

Tamara Buciuceanu a colaborat adesea în producţiile Televiziunii Române: a apărut în două episoade ale serialului Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureşan, dar şi în programele de divertisment ale postului public de televiziune. Printre distincţiile pe care le-a adunat în cei 57 de ani de carieră regăsim premiul Aristizza Romanescu pentru întreaga creație teatrală și cinematografică în 2011, precum și Ordinul Național „Steaua României” în grad de Cavaler, în anul 2014. În 2011, actrița a primit o stea pe Walk of Fame – Aleea celebrităţilor din Bucureşti.

 

coral