Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2021. Cel puţin aşa susţine ministrul Finaţelor, Florin Cîtu, care a făcut anunţul îmbucurător pentru populaţie. Rămâne de văzut cu cât va permite economia, spune acelaşi oficial.

Potrivit Institutului Naţional de Statistică, economia României a scăzut cu 5 procente în primele 9 luni ale anului.

Salariul minim pe economie va creşte de la 1 ianuarie 2021

Veste foarte bună pentru angajaţii din România. Ministrul Finanţelor, Florin Cîtu a anunţa vineri că salariul minim pe economie va creşte începând cu 1 ianuarie 2021. Însă, oficialul nu a dat date concrete, economia ţării având unrol major în creşterea salariului minim.

Institutul Naţional de Statistică a anunţat vineri că în primele 9 luni, economia României a scăzut cu 5 procente. Guvernul este de părere că nu este un declin mare. Mai mult, Guvernul a discutat zilele acestea o noa împărţire a banilor de la buget. Mai mulţi bani ar putea ajunge la sănătate şi ajutoare sociale.

Economia s-a îmbunătăţi semnificativ din vară, potrivit statisticilor, odată cu eliminarea unor restricţii impuse în perioada carantinei. Faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut în primele nouă luni ale anului 2020, economia ţării este, însă, în scădere.

Ministrul Finaţelor a anunţat că economia României merge în direcţia bună şi nu a adus în discuţie o posibilă crzia economică. Guvernul mizează pe o scădere de 4 procente a economiei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Însă, este aşteptată o creştere şi o revenire a economiei anul viitor.

În acest context, ministrul finanţelor a spus că , de la 1 ianuarie, anul viitor, peste 1 milion de romani plătiţi în acest moment cu salariul minim pe economie, vor avea parte de o creştere.Florin Citu nu a spus şi care sunt scenariile de majorare în cazul salariului minim pe economie. Salariul minim pe economie este acum de 1.346 de lei net.

Ce domenii vor primi mai mulţi bani

Ministerul Muncii a luat în calcul două scenarii pentru majorarea salariului minim din anul viitor. Astfel, valoarea salariului minim pe economie ar putea ajunge la valoarea salariului pentru studii superioare. Astfel, conform specialiştilor, se va ţine cont de inflaţie şi de creşterea productivităţii muncii. Pe de altă parte, un act normativ recent arată că valoarea salariului minim pe economie ar putea creşte şi în funcţie de valoarea coşului de consum.

Ministerul Finanţelor calculează, zilele acestea, ce domenii vor primi mai mulţi bani de la buget. Sănătatea ar urma să primească plus 1 miliard de lei, iar Ministerul Muncii, alte 2 miliarde de lei, luând în considerare măsurile de protecţie socială. Astfel, ar putea avea loc şi o premieră la nivelul Uniunii Europene. În acest caz, în urma împărţirii, toţi banii încasaţi de stat din taxe şi impozite ar merge toţi pentru acoperirea cheltuielilor cu salariile şi pensiile.

Mai mult, în acest context, statul ar trebui să se împrumute pentru acoperirea cheltuielilor.

Taxele şi impozitele nu vor creşte anul viitor

Guvernul a anunţat că nu va creşte taxele şi impozitele anul viitor. Mai mult, va respecta o majorare în etape a pensiilor şi alocaţiilor.

„Nu veţi vedea creşteri de taxe pe anul viitor.

Bugetul va fi prezentat după investirea noului guvern. PNL va prezenţa până atunci viziunea sa pentru bugetul pe anul viitor. Nu avem nevoie de taxe ca să aducem bani la buget. Am demonstrat că putem aduce bani la buget cu mai puţine taxe”. coral