După aglomerația din vămi, au apărut acum și samsarii care cer sume exorbitante oamenilor, ca să îi ducă până acasă. S-a întâmplat chiar sub ochii autorităților, care au reacționat târziu și doar după ce jurnaliștii au relatat despre aceste întâmplări. Când au văzut oamenii legii, șoferii puși pe căpătuit au fugit. Unii și-au abandonat mașinile ca să scape.

„În ultima perioadă de timp s-a înregistrat un număr foarte mare de persoane care intră pe teritoriul României pe jos. Acești cetățeni pot să meargă cu mijloace de transport proprii, pot să meargă cu mijloace de transport auto puse la dispoziție de o firmă care a avut contract cu DSP sau pot să-și închirieze anumite mijloace de transport care să-i conducă în județele de domiciliu. (Contra cost toate aceste lucruri?) Toate contra cost. După ce s-a încheiat perioada situației de urgență, nu se mai asigură transport gratuit de căre autoritățile publice”, explică Gheorghe Stoian, prefectul Aradului.

Un bărbat ne spune povestea lui:

– Din Olanda am venit cu un microbuz la care ne-am înțeles la un preț, pe drum s-a întors, a fost vorba de 150, am ajuns la 170, la care că ne aduce până în vamă. Ne-a lăsat la 50 de km de vamă, de acolo ne-au luat taxiuri care ne așteptau. Alți bani, altă distracție la taxiuri.

– Cât ați plătit la taxiuri?

– 50 de euro.

– Și v-a adus până aici, în vamă?

– Da. 4 persoane.

– Și de aici cu ce o să mergeți?

– De aici ne descurcăm pe propria răspundere.

– Cum?

– Nu știu, vedem, până în Arad, până în gară.

– Cât ați fi dispus să plătiți până la Sibiu?

– Păi, cam până într-un milion, să mergem cu un autocar, 100 de lei.

– Sunt după vamă oameni care până la Arad cer 100 de lei.

– Nu, nu o să merg, că nu îmi permit.

După vizita oamenilor legii, transportatorii ilegali au plecat, iar autoritățile au suplimentat numărul microbuzelor care-i transportă pe oameni. Drumul din Nădlac până la Gara din Timișoara costă aproximativ 100 de lei. coral