Luni, 10 februarie este praznuit Sfantul Mucenic Haralambie.

Calendar ortodox 10 februarie 2020. Sfantul Haralambie, aparatorul de boli

Potrivit Crestin Ortodox, Sfantul Mucenic Haralambie a trait in timpul imparatului roman Septimiu Sever. Acesta a suferit moarte martirica in timpul persecutiilor impotriva crestinilor declansate de acesta.

Sfantul Haralambie este cunscut ca fiind facator de minuni, aparatori de boli, dar mai ales de ciuma. A trait in secolul al doilea dupa Hristos, fiind Episcop al Magneziei, in Asia Mica.

Traditii si obiceiuri

In unele zone ale tarii in ziua Sfantului Haralambie oamenii cer preotului sa faca agheazma la biserica. Cei care beau aceasta agheasma si au credinta se pot vindeca de diverse boli. De asemenea, se mai foloseste la stropitul gospodariilor al vitelor si al pomilor.

Oamenii obisnuiesc sa duca la biserica in aceasta zi coliva si colaci, pentru a fi sfintite de preot. Apoi acestea se impart persoanelor bolnave.

Tot de Sfantul Haralambie se fac pomeni pentru cei care au avut o moarte grea. Se spune ca daca ploua in aceasta zi, ploaia va tine mult timp, scrie redactia.ro

Rugaciunea Sfantului Haralambie

„Mare este taina aceasta, Doamne, ca m-ai invrednicit a vedea infricosata Ta slava. Doamne, de-Ti place Tie, ma rog sa dai slava numelui Tau, ca oriunde se vor pune moastele mele si se va cinsti pomenirea mea, sa nu fie foamete in locul acela sau aer stricacios, care sa piarda rodurile. Ci sa fie mai ales in locurile acelea pace si sanatate trupeasca, mantuire sufleteasca si indestulare de grau si vin, cum si inmultire de dobitoace, pentru trebuinta oamenilor. Doamne, Tu stii ca oamenii sunt trup si sange, iarta-le lor pacatele si le da imbelsugare din rodurile pamantului, ca, cu indestulare, pentru osteneala lor, sa se sature si sa se indulceasca, preamarindu-Te pe Tine, Dumnezeul lor, Datatorul tuturor bunatatilor; iar roua ce se pogoara de la Tine, sa le fie tamaduire. O! Doamne Dumnezeul meu, varsa peste tot darul Tau si ii izbaveste de boala ciumei”. coral