La aproximativ 40 de kilometri de Cluj, pe Valea Borșei, există un loc de poveste. Este vorba despre Chidea, satul de piatră de lângă Cluj.

Arhitect-șef la Consiliul Judetean Cluj, Claudiu Salanta, a lăudat arhitectura satului.

„Satul Chidea reprezintă unul dintre cele mai frumoase exemple de arhitectură tradițională din județul Cluj. Piatra din tuful vulcanic a fost cioplită cu mare măiestrie și clădită astfel încât să rezulte un sat minunat.

Zic sat deoarece întreaga așezare poartă marca meșterilor pietrari – ulițele sunt flancate de garduri din piatră în spatele cărora se zăresc casele minunate din același material și din loc în loc găsești niște detalii excepționale. Totul are un farmec aparte.

În acest context și-au găsit locul și două proiecte armonios integrate în spiritul locului. Așa exemple să tot fie! Felicitări! Așa DA!”, a transmis acesta.

Cu o istorie de peste 700 de ani, fiind atestat documentar în anul 1344, Chidea este cunoscut drept satul cu aproximativ o sută de suflete și cinci biserici. Patru dintre ele poartă de sute de ani, în bătaia clopotelor, frumusețea și omenia acestei mici comunități. Acestea sunt: Biserica Reformată-Calvină, atestată documentar în secolul al XIII-lea, Biserica Romano-Catolică ”Sf. Ioan Nepomuk” din 1766, Biserica Unitariană din 1902, Biserica de lemn cu hramul ”Sfântul Gheorghe” din 1764 și, cea mai nouă, Biserica Baptistă, scrie tabaracuamintiri.ro.

Chidea este satul în care totul este făcut din piatră, de la un capăt la altul. Aici, respectând o tradiție veche de sute de ani, oamenii nu au încetat să scoată de sub dealurile din jurul satului, tuf calcaros. Această rocă vulcanică din care, cu răbdare și pricepere se poate construi orice, nu este foarte simplu de prelucrat. Cei care o folosesc de când lumea spun că aceasta face casă bună cu ciocanul, târnăcopul și dalta.

Dacă pe la 1800 casele erau făcute din piatră și cușma lor era ”țesută” din paie acum, la distanță de peste două secole, zidurile caselor sunt tot din piatră, fără tencuială și fără var și doar acoperișul este din țiglă.

coral