News Flash:

Schimb de experienta romano-francez in domeniul salvamont-salvaspeo

9 Aprilie 2013
1147 Vizualizari | 0 Comentarii
Horea Uioreanu
In perioada 1-7 aprilie 2013 o delegatie a Serviciului Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj (SPJSSCj) din care au facut parte Fratila Gheorghe, seful serviciului, si Popescu Petre, medic de urgenta voluntar, s-a deplasat in Franta, in regiunea Vercors, pentru a participa la un schimb de experienta cu serviciul omolog francez. Totodata, in incercarea de punere in valoare a uriasului potential natural si in special a celui de practicare a sporturilor montane de iarna, din dorinta de a prelua din bogata experienta a partii franceze, din delegatie au facut parte si trei reprezentanti ai primariei Sacuieu.

Pe parcursul celor sapte zile ale deplasarii, membrii delegatiei clujene au participat la diferite intalniri si activitati, reusind sa-si indeplineasca obiectivele stabilite initial. Astfel, in cadrul vizitei a avut loc o intalnire cu speologii din Vercors, regiunea cu cea mai intensa activitate speologica din lume si cu o extrem de indelungata traditie in acest domeniu. In acest context, au fost luate in discutie o serie de aspecte concrete relevante in demersul de semnare a unui viitor acord de parteneriat intre SPJSSCj si Speleo Secours Isere, acord in urma caruia salvamontistii clujeni si cei francezi vor realiza in comun o serie de activitati si de schimburi anuale de experienta.

Totodata, pentru a prelua din bunele practici in domeniu ale partii franceze, in cadrul intalnirilor au fost purtate o serie de discutii extrem de aplicate referitoare la modalitatile in care medicii din Franta au fost integrati in sistemul de salvare montan si speologic, fiind abordate, totodata, unele aspecte legate de modalitatile concrete de cooperare la nivel medical, de formare in ceea ce priveste acordarea primului ajutor si de dezvoltare continua a sistemului. De asemenea, tot cu acest prilej au fost efectuate, intr-o pestera din regiunea Vercors, demonstratii practice si teste cu aparatura de comunicatie fara fir, au fost stabilite conditiile de testare similara a aparaturii intr-o pestera din judetul Cluj, fiind analizate si conditiile de achizitionare de catre partea romana a sistemului si de pregatire a personalului care il va deservi. Ceea ce trebuie precizat in acest context e faptul ca, pana la momentul de fata, in Romania nu exista un astfel de sistem de comunicatie fara fir, Serviciul Judetean Salvamont-Salvaspeo Cluj urmand a fi primul care va avea in dotare si va folosi un astfel de sistem modern de comunicatie.

De asemenea, din dorinta de a beneficia de experienta partii franceze in ceea ce priveste promovarea turistica a zonelor montane si, respectiv, dezvoltarea domeniilor schiabile, membrii delegatiei s-au intalnit si cu primarul din localitatea Lans en Vercors. In cadrul acestor discutii s-a convenit initierea unor schimburi de experienta cu comuna clujeana Sacuieu, schimburi care sa vizeze dezvoltarea turistica a acestui areal montan, fiind abordate inclusiv o serie de aspecte referitoare la posibilitatea colaborarii in vederea dezvoltarii turistice a intregii zone a masivului Vladeasa. Tot cu acest prilej, salvatorii montani din Cluj au vizitat centrul de interventie Salvamont din Alpe d'Huez, observand si analizand la fata locului, in plina desfasurare, sistemul de organizare a permanentei si a interventiilor. In cadrul acestor intalniri au fost trecute in revista posibilitatile de cooperare, de promovare a speologiei prin sustinerea de cursuri interactive in scolile din Franta si, totodata, s-au purtat discutii referitoare la modalitatea de organizare si participare la cursuri, metodele de predare, planurile de lectie etc.

'Prin intermediul acestei deplasari s-a realizat un prim pas, extrem de important, in realizarea unui mecanism concret de colaborare cu partea franceza, urmand ca in viitor Serviciul Salvamont Salvaspeo Cluj sa beneficieze de expertiza, tehnicile si procedurile franceze, unele dintre cele mai perfectionate la nivel mondial. De altfel, consider acest schimb de experienta precum si cele care vor urma mai mult decat necesare si utile intrucat ele creeaza conditiile si premisele necesare in vederea practicarii de catre clujeni si turistii care ne viziteaza judetul, in deplina siguranta, a sporturilor de iarna si a speologiei' a precizat presedintele Consiliului Judetean Cluj, domnul Horea Uioreanu.
Daca ti-a placut articolul, te asteptam si pe pagina de Facebook.

spjsscj fratila gheorghe popescu petre sacuieu horea uioreanu
Distribuie:  

Din aceeasi categorie

© 2020 - BZC.ro - Toate drepturile rezervate
Page time :0.1254 (s) | 23 queries | Mysql time :0.012895 (s)