Se anunță schimbări în noul an şcolar. Ministrul Educației vorbește despre revenirea la trimestre și o vacanță de vară mai scurtă. Când s-ar putea întoarce elevii în sălile de clasă.

Schimbări în noul an şcolar

Elevii ar putea avea parte de o serie de schimbări în noul an şcolar. Ministrul Educației a anunțat că s-ar putea propune revenirea la structurarea anului școlar în trimestre, în loc de semestre, dar că o eventuală decizie ar urma să fie luată doar după o discuție serioasă cu reprezentanții sindicatelor, asociațiilor de părinți și ale elevilor. Mai mult, cei mici s-ar putea întoarce mai devreme din vacanța de vară, la 1 septembrie, odată cu profesorii. Sorin Cîmpeanu a mai spus că, indiferent de varianta pe care se va merge, va cere extinderea anului școlar din septmbrie 2022.

„Acest an şcolar 2021-2022 ar urma să înceapă cursurile pe data de 13 septembrie. Sigur pledăm pentru extinderea duratei anului şcolar. În acelaşi timp este nevoie şi de predictibilitate. Ministerul Educaţiei este dispus să ia în considerare reanalizarea structurii anului şcolar, cu o singură condiţie. Această solicitare să fie făcută prin consens de către partenerii de dialog social. Toţi elevii şi părinţii din România cunosc o anumită structură. Dacă revenim asta va crea un deficit de predictibilitate. Ministerul Educaţiei, în oricare dintre variante va propune, din timp, extinderea anului şcolar începând cu septembrie 2022. Ministerul Educaţiei oricum susţine ideea extinderii perioadei de cursuri în învăţământul preuniversitar. Cu atât mai mult cu cât predarea online a generat pierderi. Deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, într-o intervenţie telefonică duminică la Digi 24.

Cât despre posibilitatea revenirii la structura trimestrială a anului școlar, Cîmpeanu a spus că „poate fi o variantă de luat în calcul. Sunt anumite argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”. Discuțiile au apărut în contextul în care societatea civilă a cerut clasei politice găsirea unui mod de a garanta un număr minim de zile de școală într-un an calendaristic și măsuri concrete pentru ca țara noastră să nu mai aibă cel mai comprimat an școlar din Uniunea Europeană, potrivit unui apel iniţiat de Societatea Academică Română şi semnat de asociaţii ale elevilor din mai multe multe judeţe şi de ONG-uri şi adresat Guvernului şi Parlamentului. Acestea au propus ca un an școlar să aibă un număr mediu de zile echivalent cu cel din primele 10% ţări în topul testărilor PISA, cursurile să înceapă pe 1 septembrie precum și vacanțe mai scurte, ritmice, periodice, în timpul anului şcolar, considerând că vacanţele lungi afectează major copiii şi nivelul la care ei revin în şcoală.

Sorin Cîmpeanu: „Ministerul Educației susține extinderea anului școlar”

La scurt timp după intervenția telefonică de la Digi24, ministrul Educației a făcut noi preciză, pe pagina sa de Facebook. Sorin Cîmpeanu a explicat că, potrivit „Ordinului de ministru nr. 3.243/5.02.2021 privind structura anului şcolar 2021 – 2022, cursurile vor începe în acest an în data 13 septembrie”. Ministerul pe care îl conduce este deschis revenirii asupra calendarului, referindu-se la extinderea perioadei de cursuri, dar doar dacă se ajunge la un consens cu principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației.

„Dacă și numai dacă principalii parteneri de dialog social ai Ministerului Educației (FSLI, Federația Spiru Haret, Consiliul Național al Elevilor și Federația Națională a Asociațiilor de Părinți) ajung la un consens și revin în mod unanim asupra calendarului aprobat în urma consultărilor de la începutul anului 2021, Ministerul Educației are deplina disponibilitate de a reveni asupra calendarului, în sensul extinderii perioadei de cursuri încă din anul școlar 2021 – 2022, atrăgând, însă, atenția asupra deficitului de predictibilitate generat de această eventuală revenire.

Ministerul Educației consideră că predictibilitatea trebuie să rămână un deziderat major în sistemul de învățământ, mai ales acum, când perioada de criză sanitară a impus decizii multiple de schimbare în timp scurt. Pe de altă parte, Ministerul Educației susține extinderea anului școlar, cu atât mai mult cu cât este necesară recuperarea pierderilor educaționale generate de predarea online”, a scris Sorin Cîmpeanu, pe Facebook.

Ministrul a punctat că Ministerul Educației va avea anul acesta inițiativa de a propune extinderea perioadei de cursuri în învățământul preuniversitar, începând cu anul școlar 2022 – 2023, și că, pentru asta, vor fi inițiate consultări extinse. coral