Ziarul rus independent Novaia Gazeta publică povestea unui tânăr recrut din cadrul Forțelor Armate Ruse care a fost trimis în războiul din Ucraina chiar în noaptea de 23 spre 24 februarie și a cărui familie nu mai știe nimic despre el de aproape două săptămâni. În ultima discuție pe care a avut-o cu soția lui, tânărul a implorat-o să facă tot posibilul pentru a-l aduce înapoi în țară.

Novaia Gazeta amintește că, inițial, Ministerul rus al Apărării a negat participarea recruților la „operațiunea militară specială” din Ucraina. Apoi, pe 9 martie, un reprezentant al ministerului, generalul Igor Konașenkov, a recunoscut că „au fost descoperite mai multe fapte despre prezența recruților”.

„Practic, toți acești militari (recruții, n.r.) au fost deja retrași pe teritoriul Rusiei. În prezent, se iau măsuri cuprinzătoare pentru a preveni desfășurarea recruților în zonele de luptă”, a precizat Konașenkov. Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat că Vladimir Putin „nu a primit până acum nicio informație de la Parchetul militar” despre motivul pentru care recruții au ajuns în Ucraina. Apoi, în urmă cu două săptămâni, Peskov a explicat că unii funcționari din cadrul armatei i-au transmis informații false cu privire la acest lucru chiar comandantului-șef.

„Înainte de începerea operațiunii militare speciale, toți comandanții unităților forțelor armate au fost instruiți să excludă categoric implicarea recruților pentru orice sarcini pe teritoriul Ucrainei. Președintele Putin a fost informat despre implementarea acestei instrucțiuni. Procurorul-șef militar a fost însărcinat să descopere și să pedepsească «funcționarii responsabili pentru nerespectarea acestei instrucțiuni»”, a arătat Dmitri Peskov.

 Novaia Gazeta se mută apoi pe povestea lui Artem, unul dintre recruții ruși aflați în Ucraina, în vârstă de 24 de ani. „Pe linia specială a Ministerului Apărării ni se spune că Artem este în misiune de luptă, că totul este în regulă cu el. Întreb: când va fi trimis înapoi soțul meu? Președintele a promis că acum două săptămâni! Operatorul răspunde: eu nu pot să vă răspund la această întrebare, pot doar să verific numele de familie pe listele celor uciși, răniți sau capturați ”, a povestit pentru Novaia Gazeta Svetlana Kuzmina, o femeie care locuiește în orașul Saratov din Federația Rusă, în timp ce răsfoia, pe o aplicație de mesagerie, discuțiile dintre rudele soldaților care au ajuns în Ucraina.

Jurnaliștii de la Novaia Gazeta au stat de vorbă cu Svetlana într-o cafenea dintr-un centru comercial. „Mi-e frig tot timpul pentru că știu că îi este frig acum. L-am întrebat despre mâncare, nu a spus nimic. Spune că a văzut morții. În fundal, am auzit explozii”, le-a spus ea. Fericirea de acasă Svetlana și-a cunoscut viitorul soț după ce a postat un anunț în care cerea ajutorul unui specialist în reparații. Artem s-a prezentat și a spus că este dispus să lucreze, dacă primește mâncare.

Ura populară împotriva lui Putin este uriașă I-a povestit că de la vârsta de cinci ani a crescut într-un internat din cartierul Pugachevsky, din cauza mamei lui, care avea probleme cu alcoolul. A studiat la o școală profesională ca tencuitor. După absolvire, nu a primit un apartament pentru orfani, ci a locuit pe oriunde apuca. Svetlana era văduvă, și-a crescut singură fata cea mică.

Povestea amară a lăsat urme adânci asupra ei. Ulterior, cei doi tineri au devenit apropiați. Apoi s-au căsătorit. Svetlana i-a găsit lui Artem un loc de muncă ca vânzător, l-a înscris la o școală de șoferi și l-a ajutat să cumpere o mașină. „Eu fac singură curățenia”, explică tânăra, arătându-le jurnaliștilor o carte neagră de vizită pe care scria mare „Curățenie”.

„Măresc și genele clientelor, gătesc. În general, mă orientez”, spune tânăra despre modul în care își câștigă existența. Cei doi au devenit apoi părinți. Și-au făcut un mic rai acasă și au descoperit bucuria în lucrurile mărunte. „Când Artem vine acasă de la serviciu, eu și copiii sărim pe hol și dansăm împreună. El spune: dacă cineva s-ar uita la noi, ar spune că suntem nebuni. De fapt, suntem fericiți împreună”, spune tânăra.

 De ce e împotriva cancelării culturii ruse „Am spălat podelele, fac curățenie în parcuri” Svetlana a insistat ca Artem să se înscrie în armată, pentru că e nevoie de o dovadă militară ca să te poți angaja legal. A fost chemat în aprilie 2021 și a intrat în trupele de pușcași motorizați. În convorbirile telefonice, tânărul tot repeta că speră „să-și termine serviciul mai repede”.

Nu a motivat nicicum și nu i-a dat detalii despre ce se întâmplă în unitate, dar i-a cerut adesea să-i trimită bani. În toamna anului trecut, unitatea în care servește Artem a fost trimisă la exerciții în regiunea Nijni Novgorod. Iar în noiembrie, i-a spus la telefon că s-a rănit la spate pe un șantier. „Am scris la Ministerul Apărării, la parchet, la președinte. Trei zile mai târziu, a fost internat în spital. L-au operat. L-au ținut 21 de zile”, povestește tânăra. Artem i-a spus soției sale că în armată se ocupă în principal de treburile casnice. „Spală podele, face curățenie în parc”, își amintește Svetlana și nu mai zâmbește. „Nu știu dacă te voi mai putea suna” Artem și-a sunat soția în noaptea de 23 spre 24 februarie.

Cu câteva ore înainte ca armata rusă să invadeze Ucraina. „A spus: «Primul batalion a plecat deja, al doilea pleacă, noi suntem următorii. Telefoanele ne sunt luate. Nu știu dacă te voi mai putea suna». După asta, în primele trei zile am luat antidepresive ca un robot. Dimineața, îl duc pe cel mic la grădiniță, pe cel mare la școală.

Trebuie să merg unde am comenzi, dar nu mă pot liniști, o iau razna, uit produsele de curățenie”, spune Svetlana. Pe 13 martie, Artem a sunat de pe telefonul unui prieten. I-a spus că sunt foarte scumpe convorbirile și nu poate vorbi mult. „Am exact un minut. Te rog un singur lucru: scoate-mă de aici. Este un coșmar!”, își amintește tânăra. „Zilele trecute, 29.000 de ruble au intrat, neașteptat, pe cardul soțului meu”, spune Svetlana.

Femeia nu a putut afla în bancă pentru ce erau banii sau de unde au venit. Se teme că soțul ei a fost cumva convins să încheie un contract. „La telefon, Artem a jurat că nu a semnat nimic. A spus că pașaportul și legitimația militară i-au rămas în unitate. Nu a vrut niciodată să rămână în armată”, precizează femeia, conform libertatea.ro

Căutând să găsească o modalitate prin care să-și aducă soțul în Rusia, Svetlana a sunat la parchetul din Belgorod și la Ministerul Apărării. Dându-și seama că discuțiile telefonice nu vor avea însă niciun rezultat, a plecat la Moscova. „Am depus o cerere la Parchetul General Militar. Am pus scrisoarea în cutia de la intrarea Dumei de Stat. Am mers la biroul Procurorului General, dar mi s-a spus că nu e adresa corectă”, conchide Svetlana.
 

  coral