Scriitorul american Stephen King, apreciat în beletristica internaţională pentru romanele sale horror şi science-fiction, s-a născut la 21 septembrie 1947 în Portland, Statele Unite, potrivit portalului personal al autorului, https://stephenking.com/.

A urmat şcoala gimnazială din Durham şi a absolvit, în 1966, Lisbon Falls High School. În timpul studiilor la Universitatea Maine a scris pentru o rubrică săptămânală în cotidianul unităţii de învăţământ – ''The Maine Campus''. S-a implicat în reprezentarea studenţilor, fiind membru din partea acestora în Senatul instituţiei. A absolvit universitatea în 1970, cu o licenţă de specializare despre limba şi literatura engleză.

Şi-a făcut debutul profesional cu nuvela "The Glass Floor" (1967). În toamna anului 1971, Stephen King a început să predea cursuri de engleză la Hampden Academy, liceu public din Hampden, statul Maine, iar concomitent a continuat să scrie nuvele şi să lucreze la creionarea unor romane.

În primăvara anului 1973, Doubleday&Co a acceptat publicarea romanului ''Carrie'', care a apărut în primăvara anului 1974 şi a fost considerat un adevărat bestseller, contribuind remarcabil la consacrarea reputaţiei de scriitor a lui Stephen King. Din acel moment şi până în prezent, potrivit www.theparisreview.org, Stephen King a vândut peste 300 de milioane de cărţi în întreaga lume, fiind unul dintre cei mai prolifici autori de romane horror şi science-fiction.

A predat scriere literară la Universitatea din Maine.

În 1985, şi-a făcut debutul regizoral, dar şi în calitate de scenarist, în pelicula ''Maximum Overdrive''.

A publicat peste 60 de romane, numeroase colecţii de nuvele, peste zece scenarii de film şi două lucrări privind meşteşugul scrisului, şi a semnat în calitate de co-autor, alături de Stewart O'Nan, volumul ''Faithful, a day-by-day account of the Red Sox's 2004 championship season'', dedicat echipei de baseball Red Sox, conform www.theparisreview.org.

Majoritatea romanelor sale au fost adaptate pentru marele sau micul ecran. Modul său de a scrie, apreciat de public şi de presă, a fost respins de critica de specialitate, în special în primele decenii ale carierei sale, fiind apreciat din anii 2000. Romanele sale de referinţă ''The Dark Tower'', ''It'', ''Pet Sematary'' şi ''Doctor Sleep'' au fost ecranizate în pelicule cu priză extraordinară la public, iar dintre acestea ''It'' este producţia horror cu cele mai mari încasări până în prezent, potrivit https://www.simonandschuster.com/.

Printre cele mai recente volume semnate Stephen King, se numără ''Later'' (2021), ''Billy Summers'' (2021), ''Gwendy's Final Task'' (2022) şi ''Fairy Tale'' (2022), potrivit https://stephenking.com/.

În anul 2007, a fost să se ocupe de editarea volumului ''Best American Short Stories''.

A fost recompensat cu premiul ''Writers for Writers Award'' din partea revistei Poets & Writers (1997), a primit distincţia ''The National Book Foundation Medal for Distinguished Contribution to American Letters'' din partea National Book Foundation (2003), i-a fost decernată distincţia ''National Medal of Arts'' pentru întreaga activitate (2014), conform www.theparisreview.org şi https://stephenking.com/. În 2018, a primit premiul ''PEN America Literary Service Award'', iar în 2020 a fost recompensat cu ''Audio Publishers Association Lifetime Achievement Award'' coral