Un grup de clujeni cer, într-o scrisoare deschisă adresată Primăriei Cluj-Napoca şi Consiliului Local, să nu fie tăiaţi arborii din Parcul Ştefan cel Mare, situat în centrul oraşului, în spatele Teatrului Naţional Cluj.

„Mulţi dintre noi ştim de-o viaţă copacii din Parcul Ştefan cel Mare. Ne-am jucat lângă ei, le-am folosit crengile să ne facem săbii, frunzele să facem mâncare la păpuşi, le-am cules în fiecare toamnă castanele. Au crescut împreună cu noi. De ce vreţi să îi tăiaţi? Ne-am strâns ieri, 29 octombrie 2020, câţiva prieteni şi prieteni ai unor prieteni, în jurul copacilor, spre a le arăta preţuirea noastră”, scrie biologul Loredana Peca în scrisoarea adresată autorităţilor.  Ataşat scrisorii deschise este un clip video în care câţiva copii îşi spun părerea despre proiectul Primăriei de a tăia copacii vechi şi de a-i înlocui cu arbori tineri.    Copii clujeni îi cer lui Emil Boc să nu taie copacii din Parcul Ştefan cel Mare.

Primăria motivează tăierea a 10 copaci despre care viceprimarul Dan Tarcea spune că ar fi uscaţi. Clujenii au căutat arborii uscaţi şi nu i-au găsit. Ei cer Primăriei transparenţă şi doresc să vadă datele conform cărora s-a stabilit starea arborilor:    

„Dl Viceprimar Tarcea spunea într-un interviu la EBS Radio că sunt 10 copaci uscaţi care vor fi tăiaţi şi alţi 15 la care se vor face analize pentru a afla în ce stare de sănătate se află.  Am căutat copacii uscaţi şi nu i-am găsit. Dacă dumneavoastră, folosind tomograful achiziţionat de primărie, aţi ajuns la alte concluzii, vă cerem să faceţi publice acele date. Dorim să ştim firma care fabrică acel tomograf şi modelul acestuia. Dorim să vedem datele brute, neprelucrate, de la analiza copacilor din parc şi de la exemplare ale aceloraşi specii sănătoase, folosite ca etalon. Dorim să ne explicaţi cum s-au interpretat datele şi cum s-au luat deciziile. Apropos de asta, în oraşul Koeln din Germania, oraş  înfrăţit cu Clujul, se fac emisiuni pentru copii, în care li se explică cum funcţionează un tomograf pentru copaci şi cel care conduce echipa care verifică starea copacilor din parcurile din oraş, apare în film cu nume şi prenume: https://www.wdrmaus.de/filme/sachgeschichten/baumbegutachter.php5   Dacă copiii din Koeln sunt capabili să înţeleagă astfel de informaţii, fiţi siguri că şi adulţii din Cluj ar fi!  Haideţi să discutăm în mod real, consultaţi-ne când luaţi decizii importante pentru oraşul în care trăim sau măcar oferiţi în mod transparent informaţiile pe baza cărora doriţi să tăiaţi acei copaci.”  

„Marea majoritate a copacilor din parc au peste 40 de ani, după estimările unui peisagist cu care colaborăm. Ceea ce pentru unii par a fi nişte instrumente uzate, sunt, de fapt, nişte adevărate ecosisteme, stâlpi de susţinere pentru o extraordinară diversitate de organisme care trăiesc în sol, pe şi printre rădăcini, sub scoarţa copacului, în scorburi, pe frunze. Copacii maturi nu sunt nişte versiuni supradimensionate ale copacilor tineri. Ei au înfruntat intemperii, atacul insectelor şi al bolilor, în ei s-au format cavităţi în care se adăpostesc mii de microorganisme şi nevertebrate (majoritatea suficient de mici ca să le putem vedea cu ochiul liber) şi vertebrate (păsări mai ales). Pe aceşti copaci cresc muşchi, fungi şi licheni. Toată această împânzitură de specii asigură sănătatea mediului respectiv şi implicit sănătatea oamenilor”, se mai arată în scrisoare.

 

coral