Începând cu luna viitoare, peste jumătate de milion de români vor fi controlați de ANAF. Se vor uita atent la ce mașini și case au, la câți bani țin în bănci, dar și la ce postează pe Facebook pentru a vedea dacă au averi justificate sau nu.

Șeful ANAF vorbește de o diferență de 20 de miliarde de euro între veniturile declarate și cele estimate de fisc. Cei care sunt găsiți cu nereguli riscă să facă și închisoare, spun specialiștii.

Primele vizate de controalele ANAF sunt persoanele care afișează opulență – case, mașini și vacanțe de lux, dar care nu plătesc impozite pe măsură sau deloc. De la patroni de firme până la persoane cu venituri din zona artistică sau din online – toate sunt incluse. Analizele făcute pentru perioada 2016-2019 au scos la iveală diferențe uriașe.

Lucian Heiuș, președintele ANAF: „Au acumulat 561.000 de persoane o diferență între veniturile estimate de noi și veniturile declarate și impozitate de 20 de miliarde de euro. Avem peste tot exemple de șmecheri care cheltuie sume exorbitante, și când verifici veniturile lor constaţi că sunt aproape inexistente.”

Inspectorii se vor uita chiar și pe conturile de Facebook, pentru a vedea dacă bogăția afișată de unii are acoperire în acte.

Controalele vor începe de la 1 iulie cu persoanele care apar cu cele mai mari diferențe între ce au declarat și ceea ce afișează ca avere. ANAF a făcut și o hartă a zonelor în care apar cele mai mari discrepanțe. În București ar putea fi cele mai mari diferențe – de aproape 30 de miliarde de lei. Inspectorii au văzut ce mașini și case au fost cumpărate, cum au evoluat sumele depuse în bănci, dar și cu ce bani și-au creditat unii propriile firmele, pentru că sunt dese situațiile de firme sărace cu patroni bogați.

O diferență de cel puțin 50 de mii de lei între ce declarația oficială și cea estimată de Fisc declanșează controlul.

Lucian Heiuș: „Suntem clar pregătiți să controlăm și pe bunica, și pe mătușa care a spus că a donat 500.000 de euro, că nu știu de unde i-a avut″

În ultimii 10 ani, controalele au fost timide, spune șeful ANAF. Asta arată și rezultate – doar în cazul a 633 de de persoane au fost finalizate inspecțiile, iar diferențele constatate au fost în medie de 100.000 de euro.

„Am făcut comerț cu blugi din Turcia în anii 90”, „am adunat bani la saltea” sau „i-am primit donație de la rude” – acestea au fost printre justificările aduse de cei prinși cu nereguli.

Confiscările de bani și bunuri merg greoi, arată și rapoartele ANAF. De pildă, în 2020, suma obținută a fost de puțin peste 50 de milioane de lei. Iar în instanță, instituția a câștigat doar în 70% din cazuri.

  coral