Deputaţii au adoptat, miercuri, cu 302 voturi pentru şi o abţinere, proiectul de lege care măreşte cuantumul pedepsei pentru operaţiunile fără drept cu articole pirotehnice. Iniţiatorul legii, deputatul PSD Mihai Webe a spus că doar în sezonul de iarnă 2024-2025, peste 560 de persoane au fost rănite de petarde, majoritatea fiind tineri şi copii.

Potrivit deputatului, decizia vine în contextul unor statistici alarmante furnizate de Ministerul Sănătăţii, potrivit cărora 565 de persoane – în special copii şi tineri – au suferit răni grave sau mutilări permanente în sezonul sărbătorilor de iarnă 2024–2025, ca urmare a utilizării necorespunzătoare a petardelor şi altor materiale pirotehnice.

„Aceste tragedii, care se repetă an de an, nu mai pot fi tolerate. Prin această lege, transmitem un mesaj clar: sănătatea şi siguranţa cetăţenilor, în special a celor mai vulnerabili dintre ei, reprezintă o prioritate naţională. Le mulţumesc tuturor colegilor deputaţi care au votat pentru această măsură de protecţie publică”, a spus Weber, potrivit News.ro.

Potrivit acestuia, adoptarea legii reprezintă un pas decisiv în direcţia reducerii accidentelor provocate de utilizarea necontrolată a articolelor pirotehnice şi consolidează angajamentul autorităţilor faţă de protejarea sănătăţii publice.

„Împreună putem asigura românilor sărbători în siguranţă, fără incidente tragice. Este responsabilitatea noastră să acţionăm ferm şi preventiv”, a subliniat preşedintele Comisiei pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională.

Iniţiatorul legii a precizat, în Expunerea de motive, că a fost identificată o problemă referitoare la dubla incriminare a efectuării de operaţiuni cu materii explozive, fără drept, ca şi infracţiune (art. 37 din Legea nr. 126/1995 republicată privind regimul materiilor explozive) respectiv contravenţie (art. 38 raportat la art. 8 şi 9 din Legea nr.126/1995, republicată).

„Modificările sunt necesare întrucât din practica judiciară s-a constatat tendinţa de finalizare a dosarelor penale cu soluţii atât prin aplicarea prevederilor art. 37 din Legea nr. 126/1995 republicată privind regimul materiilor explozive, faptele fiind considerate infracţiuni, cât şi prin aplicarea sancţiunilor contravenţionale prevăzute de art. 38 raportat la art. 8 şi 9 din Legea nr.126/1995, republicată”, arăta iniţiatorul la depunerea proiectului de lege.

Organizarea jocurilor de artificii cu articole pirotehnice din categoria F2 este necesar a fi supusă avizării de către instituţiile abilitate prevăzute în art. 34 alin. 3 din acelaşi act normativ deoarece activitatea poate genera riscuri de incendii, vătămări corporale şi distrugeri materiale (ex. „cazul Colectiv”).

„În cadrul proiectului se evidenţiază redefinirea articolului referitor la infracţiunile stabilite şi sancţionate de actul normativ atât cu privire la formă cât şi cu privire la cuantumul pedepsei. Modificarea art. 37 este necesară datorită pericolului diferit din punct de vedere constructiv al categoriilor de articole pirotehnice precum şi din punct de vedere al destinaţiei acestora. Totodată din cazuistica ultimilor 10 ani, în perioada sărbătorilor de iarnă, s-a constatat că rănirile de persoane rezultate din accidentele produse cu articole pirotehnice, au fost înregistrate în general în mediul urban şi sunt provocate de folosirea ilegală şi necorespunzătoare a articolelor pirotehnice nedestinate publicului larg”, mai transmitea iniţiatorul legii.

Potrivit acestuia, regimul permisiv al articolelor pirotehnice din categoria P1 şi posibilitatea achiziţionării şi utilizării de către publicul larg au condus la accesul relativ uşor al minorilor la această categorie de produse, generând ulterior accidente în rândul acestora.

„Mărirea cuantumului pedepsei pentru operaţiunile fără drept cu articole pirotehnice din categoriile de pericol nedestinate publicului larg este susţinută şi de posibilitatea folosirii acestora în confecţionarea de dispozitive explozive improvizate. Este de exemplificat în acest sens atentatul terorist din Covasna, în care o persoană a încercat detonarea unui dispozitiv exploziv improvizat, confecţionat din pulbere pirotehnică extrasă din articole pirotehnice folosind un dispozitiv de detonare de la distanţă, cu ocazia paradei organizate la Târgul Secuiesc în data de 01 decembrie 2015”, mai arăta iniţiatorul actului normativ.