Dragoş Florin e un taximetrist în vârstă de 39 de ani, domiciliat pe aleea Negoiu din cartierul clujean Mănăştur. Marţi seară, aflat acasă, a fost sunat de colegul cu care împarte maşina de serviciu, care-l ruga să coboare şi să şi-o mute repede de pe drumul de servitute de lângă bloc, unde i-o lăsase cu câteva minute în urmă. Totul, fiindcă un vecin sună, încontinuu, la dispecerat şi pretinde că maşina e parcată pe locul său, deşi în realitate drumul nu aparţine nimănui. Însă, când taximetristul s-a prezentat acolo, senin, vecinul – turbat de furie – i-a ars un cap în figură, rupându-i instantaneu nasul şi ciobindu-i doi dinţi!

Dragoş Florin, e un bărbat blajin, cu preocupări literare, care îşi câştigă pâinea făcând o meserie care-i conferă mai multă libertate, dar totodată şi posibilitatea de a studia oamenii. Povesteşte acesta, având un plasture uriaş aplicat pe nas, întreaga tărăşenie de pe urma căreia va fi nevoit să-şi schimbe doi dinţi din faţă:

„Sunt chiriaş în blocul acela de pe aleea Negoiu şi taxiul pe care-l împart cu un coleg îl iau de obicei dimineaţa, din parcarea blocului – unde mi-l lasă el, ca să pornesc în cursă. Dar, în ziua respectivă, pentru că avea nişte treburi personale de rezolvat, omul mi l-a lăsat la ora opt seara, pe drumul de servitute aflat lângă blocul meu – practic un drum al nimănui. Numa` m-am trezit că mă sună, cu rugămintea să cobor urgent şi să mut maşina din locul unde mi-o lăsase, deoarece un ins teribil de furios face scandal la dispecerat că îi este ocupat locul de parcare!

Dragoș Florin, victima bătăii

Repet, acolo nu există parcare cu plată, ci un simplu drum de servitute, unde parchează întotdeauna cel ce ajunge acolo primul! Calm, fără să-mi imaginez ce va urma, am ieşit doar cu cheile maşinii în mână – şi cu punga de gunoi, ca să o las la tomberon. Ajuns la faţa locului, am aruncat punga unde trebuie şi m-am îndreptat spre individ – un anume Bogdan, despre care am aflat ulterior că e un scandalagiu notoriu – care mă aştepta rezemat de maşina mea. Când ajung la el, îi spun, întinzându-i mâna:„Salut vecine”.

La care el, acoperindu-mi vocea, mă apostrofează: „Boss, ţi-ai cumpărat parcare aici?” Nu apuc decât să-l rog să nu mă ia cu „boss” şi mă trezesc, în secunda următoare, cu un cap în figură… Instantaneu, mi-a spart dinţii şi nasul, iar sângele mi-a ţâşnit pe nări şi gură. M-am tras imediat deoparte, fiindcă am intuit că intenţiona să mă mai lovească o dată! Asta în timp ce urla, în continuare, isteric, să-mi car maşina de pe locul lui… I-am spus să păstreze distanţa, plin de sânge, fiindcă voi chema poliţia însă în acelaşi timp i-am promis că o mut. Atunci el a plecat până la maşina lui, aflată alături – şi a scos o rangă, eu având însă timp să intru într-a mea.

Aşa că am demarat în forţă, cu sptele, indiferent de consecinţe, doar ca să scap, fiindcă se pare că acest Bogdan intenţiona să-mi distrugă şi maşina… Nu m-am oprit decât la Secţia IV de poliţie, deoarece nu aveam telefonul la mine ca să-i sun. Acolo am povestit tot ce mi s-a întâmplat, primind de la ei sfatul să mă prezint la U.P.U. şi apoi să mă întorc la secţie.” Florin Dragoş a ajuns, rapid, la U.P.U. Cluj-Napoca, a primit îngrijiri medicale, după care s-a întors la secţie, aşa cum i s-a cerut.

Locul unde a avut loc încăierarea

Adaugă acesta, trăgând puternic aer în piept: „Era deja miercuri – ora două dimineaţa – şi i-am rugat pe poliţişti să mă însoţească până acasă, ca nu cumva să mă trezesc cu individul pe mine când ajung în parcarea blocului. Aceştia, cu amabilitate, au făcut ce i-am rugat, iar a doua zi, dis de dimineaţă, m-am prezentat la I.M.L. pentru certificat medico-legal. Într-o primă fază am obţinut cinci zile, dar ulterior m-am prezentat la un stomatolog şi, pe baza adeverinţei obţinute de la el, astăzi (joi, 8 octombrie) legiştii mi-au suplimentat alte nouă zile, aşa că sunt acum paisprezece zile de îngrijire, în total.” Îl întreb, apoi, ce are de gând să întreprindă în continuare.

La care Florin Dragoş mă priveşte în ochi şi mărturiseşte, cu multă îndârjire întipărită pe chip: „Primul lucru pe care-l voi face va fi să mă prezint la secţia de poliţie, ca să depun plângere penală pe numele individului… Şi am să merg până la capăt fiindcă – aşa cum vă spuneam – e un mare scandalagiu şi bătăuş, pe care chiar îl aud, adeseori, cum urlă ca un apucat, de la geamul lui, la diverşi oameni de pe stradă sau din bloc. Dar fac asta în primul rând pentru că sunt convins că bunul meu coleg nu a parcat pe locul nimănui, fiindcă strada aceea e a tuturor – şi chiar dacă ar fi fost a cuiva nu e normal să-ţi faci singur dreptate, şi încă într-un mod atât de barbar, în anul de graţie 2020!”

Sorin Grecu coral