Potrivit textului proiectului de Lege pentru modificarea si completarea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, afisat pe pagina de internet a Ministerului Afacerilor Interne, schimbarile propuse sunt urmatoarele:

Interzicerea, in timpul mersului, a  tinerii in mana sau folosirii cu mainile in orice mod nu numai a telefonului mobil, ci si a oricarui dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Totodata, pentru nerespectarea acestei norme de conduita se introduce o noua sanctiune de 9-20 puncte-amenda (clasa a IV a) si 6 puncte de penalizare. In plus, sanctiunea cu amenda va fi aplicata si conducatorilor de vehicule pentru care nu este prevazuta obligativitatea detinerii permisului de conducere (ex. biciclisti).

Avand in vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil, sau orice alt dispozitiv mobil prevazut cu functia de inregistrare ori redare text, foto sau video, in alte conditii decat cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sanctionare pentru situatia in care concomitent cu aceasta fapta este incalcata o alta regula privind circulatia vehiculelor. Astfel, pe langa amenda se va aplica sanctiunea contraventionala complementara a suspendarii dreptului de a conduce pentru o perioada de 30 de zile pentru conducatorii de autovehicule.

De asemenea, proiectul prevede ca noile modificari legislative vor intra in vigoare in termen de 60 de zile de la data publicarii in Monitorul Oficial. Pe perioada celor 60 de zile, politia rutiera din cadrul Politiei Romane va desfasura activitati de informare a participantilor la trafic cu privire la aceste modificari.

Cei interesati de schimbarile propuse pot trimite sugestii si opinii cu privire la acest proiect de act normativ pe adresa de e-mail: dgj_transparenta@mai.gov.ro in termen de 20 de zile calendaristice, calculat de la data publicarii anuntului, adica de azi.

coral