Veste importantă pentru cei peste 8 milioane de pensionari din țara noastră! O nouă modificare importantă a fost anunțată în ceea ce privește legea pensiilor. Este scandal uriaş între Guvern şi sindicate. Iată ce arată un raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF).

Legea pensiilor, modificarea de care trebuie să afle toți românii

Conform unui raport al Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti.

„Investiţiile fondurilor de pensii administrate privat s-au focalizat într-un procent de 88% în active româneşti, majoritatea fiind denominate în lei.

O mare parte a instrumentelor româneşti sunt reprezentate de titluri de stat sau acţiuni listate la BVB”, se arată în raportul ASF.

Cea mai mare pondere în cadrul activelor este deținută de titlurile de stat, mai exact de de 54,471 miliarde de lei, respectiv 60,77%.

Pe locul doi se clasează acţiunile, cu 23,148 miliarde de lei, adică 25,83%. Pe locul trei erau obligaţiunile corporative, cu 6,413 miliarde de lei, respectiv 7,15% din totalul activelor.

Prin urmare, cota de contribuţie la Pilonul II de pensii va fi majorată de Guvern la 4,75%. Modificarea se va produce începând cu data de 1 ianuarie 2024, conform unui proiect de OUG pentru modificarea alineatului (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004, privind fondurile de pensii administrate privat.

Ce se arată în proiectul de act normativ, lansat în dezbatere publică de Ministerul Muncii

„Articol unic – Alineatul (3) al articolului 43 din Legea nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 482 din 18 iulie 2007, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:

(3) Începând cu data de 1 ianuarie 2024 cota de contribuţie la fondul de pensii este de 4,75%.”, se arată în proiectul de lege.

Potrivit celor menționate mai sus, contribuțiilor la fondurile private de pensii ar urma să se majoreze de la 3,75% la 4,75%, începând cu data de 1 ianuarie 2024.

Sindicatele nu sunt de acord cu această majorare

Sindicatele afiliate Cartel Alfa nici nu vor să audă de această majorare a contribuţiei la Pilonul II de pensii private. Reprezentanții au anunțat că această creștere vine în dezavantajul pensiilor publice și acuză guvernanţii că nu arată aceeași hotărâre şi pentru pensiile de stat (Pilonul I).

„Guvernul doreşte să majoreze, de la 1 ianuarie 2024, contribuţia la fondurile private de pensii (Pilonul II) de la 3,75/% la 4,75%. Măsura este motivată de nevoia de a ţinti jalonul din PNRR care prevede “asigurarea sustenabilităţii fiscale a Pilonului II de pensii prin creşterea contribuţiilor” virate către operatorii privaţi.

Din păcate, nu am observat aceeaşi grabă şi hotărâre când e vorba de măsuri de reformă pentru a face funcţional mai întâi Pilonul I (reglementarea pensiilor speciale, eliminarea exceptărilor la contribuţie acordate în timp unor categorii din ce în ce mai largi şi mai diverse, creşterea eficienţei colectării etc.) – măsuri care pot fi luate de guvern şi fără a plăti contracte de consultanţă”, se arată într-un comunicat, potrivit România TV. coral