Mare atenție! Toți cei care vor să obțină permisul de conducere anul viitor trebuie să afle aceste detalii. Ar putea avea loc câteva schimbări radicale.

Proba practică a examenului auto s-ar putea schimba în 2022, iar polițiștii ar putea fi înlocuiți.

Aplicația dezvoltată de Microsoft

Microsoft a dezvoltat o aplicație – HAMS – care i-ar putea înlocui pe polițiști. Practic, la proba de traseu, șoferul va sta singur în mașină, iar stilul său de condus poate fi analizat prin intermediul aplicației Microsoft.

Deocamdată, Poliția Română nu dă semne că ar vrea să apeleze la această aplicație. Dar beneficiile sunt mari, mai ales că a fost testată cu succes prin alte părți. Astfel, șoferii nu mai sunt timorați. Dar lista beneficiilor nu se oprește aici.

Aplicația Microoft e denumită HAMS (Harnessing AutoMobiles for Safety) și poate face exact ceea ce face și polițistul în timpului examenului. Practic, analizează stilul de condus al șoferului și constată dacă acesta este pregătit sau nu pentru a deveni șofer.

Sistemul e simplu: pentru ca aplicația să își poată face treaba e nevoie doar de un smartphone montat pe parbriz, dotat cu camere și localizat prin GPS și un giroscop.

„Folosim dispozitive cu senzori pentru a construi un mediu virtual pentru mașini. Obiectivul este cel de monitorizare a stării șoferului, dar și modul în care este condusă mașina în condițiile de drum în care se află.HAMS se folosește de ambele camere ale dispozitivului. Una dintre ele înregistrează și analizează traseul parcurs, iar cea frontală urmărește mișcările cursantului. Apoi, cu ajutorul giroscopului și a accelerometrului, software-ul poate citi datele telemetrice și poate astfel analiza reacțiile celui din spatele volanului”, explică reprezentanții Microsoft.

Aplicația a fost dezvoltată de departamentul Microsoft Research din India, una dintre țările cu trafic auto foarte solicitant.

Cel mai mare avantaj al acestei aplicații este faptul că polițistul care stă de regulă pe scaunul pasagerului în timpul desfășurării probei, ar putea dispărea. Astfel, cursanții ar putea fi mult mai relaxați în timpul examenului.

În plus, software-ul dezvoltat de Microsoft ar putea fi folosit de mai multe companii, de exemplu, de cele care operează flote.

În video de mai jos, vei înțelege cum funcționează HAMS. coral