Despre preoți se spune că sunt trimișii lui Dumnezeu pe pământ ca să propovăduiască pacea și iubirea printre oameni. Însă, nu de puține ori s-a întâmplat ca tocmai slujitorii bisericii să se lase prinși în vâltoarea celor lumești și să uite care este adevărata lor menire. Un asemenea caz este cel al lui Vasile Mihai Pop, preot paroh la Parohia Corpadea (județul Cluj), care în loc să semene dragoste printre creștini, seamănă gâlceavă printre vecini ca să-și atingă interesele. 

Preotul paroh din Corpadea, Vasile Mihai Pop, s-a înfipt serios în afacerile de administrare a imobilelor din Cluj-Napoca, încă din anul 2015, adunând până în prezent aproximativ 700 de apartamente de care se ocupă. Problema majoră nu ar fi neapărat că preotul se implică în afaceri, cu toate că este un subiect controversat, ci modul în care acesta își racolează clienții. 

Vrei nu vrei, bea Grigore agheasmă!

Mai mulți proprietari clujeni s-au plâns că Vasile Mihai Pop a încercat prin diverse tertipuri, care nu au nicio legătură cu calitatea sa de preot, să pună mâna pe contractele de administrare a unor imobile din Cluj-Napoca. 

Folosindu-se de faptul că sora acestuia deține un apartament în imobilul „ochit”, acesta a încercat cu orice preț să se infiltreze și să caute un nod în papură pentru a înlătura actuala firmă de administrare. 

Potrivit surselor noastre, sora acestuia ar fi trimis mai multe mailuri către firma care administrează blocul prin care solicita să i se comunice copii după contractele de prestări servicii încheiate de Asociația de proprietari, modalitatea în care cenzorul asociației face verificarea cheltuielilor, procesul verbal al ultimei ședințe AGA și data la care a fost organizată ultima ședință de bloc. 

Mizând pe faptul că în ultima perioadă nu mai fusese organizată nicio ședință de bloc din cauza pandemiei a încercat să pună paie pe foc și să arate cu degetul spre firma care administrează imobilul, învinuind-o că nu-și face treaba așa cum ar trebui. Cu toate că tocmai proprietarii au fost cei care au refuzat să participe la ședință de teama că s-ar putea infecta cu COVID-19. 

Cu alte cuvinte, preotul încearcă să destabilizeze liniștea din asociațiile de proprietari fără niciun argument, numai cu scopul de a-și atinge interesele.  

Dacă în relația cu firmele concurente Vasile Mihai Pop adoptă o atitudine mârșavă și încearcă să arunce bățul prin gard, în raport cu potențialii clienți preotul aplică o strategie de marketing bine pusă la punct prin care lasă impresia că face foarte bine ceea ce face. Și nu insinuăm că nu și-ar face bine treaba, însă modul în care vrea să pună mâna pe cât mai multe imobile pe care să le administreze lasă de dorit, cu atât mai mult că îmbracă sutana în fiecare duminică și le vorbește credincioșilor despre pace și iubire. 

L-am contactat pe preotul clujean spunând că suntem interesați de o colaborare pentru administrarea unui imobil. Cu temele bine făcute, Vasile Mihai Pop a venit cu o ofertă de nerefuzat, asigurându-ne tot sprijinul în procesul de schimbare a firmei de administrare a imobilului. 

„Pașii pentru a face orice modificare presupun ca președintele asociației, în cazul în care este activ, să convoace în primă instanță o întâlnire cu comitetul, dacă și acesta există și este activ. Dacă nu există cele două premise, atunci se poate convoca Adunarea Generală a Asociației de Proprietari la dorința a 20% din proprietari, asta în cazul în care administratorul nu dorește să se retragă. Diferența dintre administarator și președinte sau comitet, este aceea că administratorul este un prestator de servicii.

Din punct de vedere al legii, el are această evaluare. Acum trebuie văzut ce contract are administratorul. Dacă este angajat de către asociației sau este colaborator fiind PFA sau SRL. Dacă este angajat de asociație, atunci asociația, printr-o hotărâre de adunare generală, decide să încheie colaborarea, să-l dea afară. Dacă este PFA sau SRL și are un contract, atunci trebuie analizate clauzele contractului. Soluția ar fi ca dumneavoastră cu încă 2-3 vecini să convocați Adunarea Generală a Asociației. Dacă dumneavoastră doriți să vă ajutăm în acest demers, noi putem să facem acest lucru.”, ne-a spus preotul.

Vasile Mihai Pop are aproximativ 700 de apartamente în administrare

„Noi suntem o firmă de administrație. Firma este condusă de către soția mea, care este expert contabil. Eu mă ocup de partea de contracte, juridică și de partea tehnică și mai avem o a doua firmă de curățenie. Noi aceste două servicii le putem oferi, inclusiv consiliere juridică, soția mea fiind absolventă de drept. 

Prețul îl calculăm în principiu, dar este în jur de 15 lei/apartament. Spun aproximativ pentru că poate fi mai mic, dar mai mare nu, depinde de ce frecvență de încasări în numerar doriți. Dacă se dorește o încasare în numerar este un preț, dacă se doresc două încasări este alt preț. Depinde de structura asociației.”, a explicat Vasile Mihai Pop.

Preotul ne-a povestit și cum a ajuns să fie implicat astfel de afaceri, socrul acestuia având o experiență vastă în administrarea imobilelor. 

„Noi am pornit pe acest drum oarecum conjunctural, socrul meu fiind administrator de mai mulți ani și după aceea am fost solicitați și în alte părți. Așa ar fi frumos ca în multe blocuri să fie un pic de rânduială. Nu se fac minuni. 

În momentul de față administrăm aproximativ 600-700 de apartamente. În principiu ne desfășurăm activitatea prin Mărăști. Administrăm blocuri aflate pe str. Dorobanților, str. Fabricii de Zahăr, str. Dâmboviței, str. Fabricii, str. Câmpina și în cartierul Omnia Residence din Apahida, pus trei imobile pe str. Frunzișului în corpurile noi.”, a spus preotul Vasile Mihai Pop. 

Suntem de acord că este nevoie de o „rânduială”, însă nu cu orice preț. Nu așa cum sursele noastre ne-au transmis că Vasile Mihai pop a încercat să scoată la iveală  probleme închipuite și să le așeze în spatele altor firme de administrare. Apoi a încercat să-i convingă pe proprietari să-și schimbe administratorul, ca în cele din urmă să-și bage firma la înaintare. 

„Preotul, dacă e harnic, lucrează câte ceva”

Reporterii Gazeta de Cluj l-au contactat pe Înaltpreasfințitul Andrei Andreicuț, 

Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului pentru a verifica dacă există o anumită rânduială prin care preoții pot să implice în afaceri. Acesta ne-a spus că nu deține toate datele în acest moment, însă 

„Preotul, dacă e harnic, lucrează câte ceva. Dar afacerile numai morale pot fi că altfel nu le poate face preotul. Ceea ce vă pot spune eu, așa duhovnicește, este că că tot ceea ce facem trebuie să fie moral și nu se poate implica în lucruri imorale sau lipsite de de un temei spiritual. Nu prea avem preoți care să facă afaceri, dar avem parohii atât de sărace și de amărâte, încât preotul este nevoit să lucreze ca să-și dobândească pâinea cea de toate zilele.”, a declarat ÎPS Andrei Andreicuț. 

Afacerile preotului din Corpadea

Firma pe care preotul încearcă să o bage pe gâtul clujenilor,  CONNECTING CAPITAL SRL, este deținută de către soția acestuia, Cristina Maria Pop, înregistrând o cifră de afaceri de 69.940 de lei pentru anul 2021. De asemenea, soția preotului mai deține o firmă de curățenie TEMIZ CLEANING SRL, iar împreună, cei doi soți dețin o altă firmă care are ca obiect de activitate comerțul cu ridicată al fructelor și legumelor, GENTRIS SRL, arată sursa Gazeta de Cluj.