Înainte de fiecare sărbătoare importantă precum Crăciunul sau Paștele, gospodinele se întrec în rețete de cozonac și metode ingenioase prin care să pregătească cel mai pufos și aromat desert. Pentru că majoritatea preferă o variantă cât mai ușor și rapid de preparat, iată secretul pe care trebuie să îl încerci și tu dacă îți dorești cozonaci cu miez pufos și aromă de nucă și rom.

Ingredientele necesare pentru rețeta de cozonac

Cui nu-i place aroma de aluat cald și umplutură de nuci și rom pe care o împrăștie cuptorul la ceas de sărbătoare. Pentru a te bucura din plin de mireasma de cozonaci copți, iată care sunt ingredientele ce nu trebuie să lipsească din rețetă.

1 kg făină albă, de preferat specială pentru cozonac

500 ml lapte

esenţă de rom şi vanilie

200 g unt, plus 30 g pentru uns tăvile

3 linguri coajă de lămâie şi portocală

8 gălbenuşuri, la temperatura camerei

2 linguri ulei

1 linguriţă sare

300 g zahăr

50 g drojdie

1 ou mic, amestecat cu 4-5 linguri lapte, pentru uns

Pentru umplutură:

8 albuşuri bătute spumă

300 g zahăr

250 g miez de nucă copt, măcinat

3 linguri cacao

esenţă de rom

Cum prepari un cozonac pufos și aromat

Începe prin a încălzi o cană cu lapte, astfel încât acesta să nu fie fierbinte și adaugă trei linguri de făină deasupra. Ulterior, se pun drojdia și o lingură rasă de zahăr, pe care le amesteci, formând o maia, și o lași să își dubleze volumul într-un loc cald. Între timp, se bat gălbenușurile cu zahărul și se adaugă sare, ulei, esențe, coaja de lămâie și de portocală și 100 de grame de unt topit.

După ce maiaua a crescut, aceasta se toarnă peste gălbenușuri. Deasupra se adaugă laptele călduț și se amestecă. Se trece apoi la încorporarea făinei, treptat, frământând bine până când aluatul se desprinde de pe mâini. Apoi, se adaugă restul de 100 de grame de unt topit în prealabil. Se continuă frământarea aluatului pentru ca acesta să devină aerat, până când se încorporează și untul. Vasul în care a fost frământat aluatul se acoperă cu folie alimentară sau prosop și se lasă la crescut timp de 50-60 de minute, până când aluatul își dublează volumul.

Se trece la pregătirea umpluturii, în timp ce cuptorul se setează la 180 de grade Celsius. Albușurile se bat spumă și se adaugă zahărul, continuând să amesteci până când acestea se întăresc. Se adaugă deasupra cacao, esență de rom și nucă și se omogenizează. După ce aluatul a crescut suficient, acesta se împarte în patru părți egale și se întind pe rând, pe un blat uns cu puțin ulei. Umplutura se adaugă într-un capăt, pe lungimea aluatului și apoi, acesta din urmă, se rulează.

Tava se unge în prealabil cu unt și se învelește în hârtie de copt. După ce aluatul este pus în formă, se unge cu un amestec de lapte și ou, peste care se presară zahăr. Tava se lasă astfel încă 20-30 de minute la crescut. Între timp, se vor pregăti ceilalți cozonaci. După ce aceștia au crescut suficient, dublându-și volumul, se dau la cuptor timp de 45-50 de minute sau până când nu mai rămân urme de aluat pe scobitoare. coral