Șefa Fondului Monetar Internațional (FMI), Kristalina Georgieva, rămâne precaută cu privire la economia mondială, în pofida speranțelor unei „aterizări ușoare”, a declarat luni, în cadrul unei conferințe la Zurich, potrivit AFP.

Kristalina Georgieva Foto: Olivier DOULIERY / AFP / Profimedia

„Inflația este în scădere” și multe bănci centrale „fac planuri de reducere a ratelor dobânzilor sau au început să le reducă”, a explicat ea în cadrul unei conferințe alături de Thomas Jordan, președintele Băncii Naționale a Elveției (SNB), care a redus rata dobânzii de referință cu un sfert de punct la jumătatea lunii martie.

Și auzim din nou termenul de „aterizare ușoară”, care este „rezultatul probabil în acest an”, a continuat ea. „Dar fixați-vă centurile de siguranță pentru că nu am aterizat încă”, a adăugat ea.

„Inflația scade, dar nu a fost eliminată”, a susținut ea la conferința organizată de Institutul elvețian pentru cercetare internațională de la Universitatea din Zurich.

Mai mult, creșterea economică se află la un nivel scăzut din punct de vedere istoric, iar economia mondială s-ar putea confrunta cu schimbări profunde, în special ca urmare a inteligenței artificiale, a mai subliniat Georgieva.

Economia zonei euro va înregistra anul acesta un ritm de creştere mai rapid decât se previziona anterior, pe fondul evoluţiilor mai bune ale celor mai mari state membre.

Conform analiştilor intervievaţi de Bloomberg, PIB-ul zonei euro va creşte cu 0,7% în 2024, faţă de un avans de 0,5% estimat în precedentul studiu lunar. Economia Germaniei ar urma să înregistreze o expansiune de 0,2%, faţă de un nivel prognozat anterior de 0,1%, transmite Bloomberg.